Vilken tjej Sofia är

Vilken välsignelse för Skellefteå att det finns en sådan tjej som Sofia Andersson Lundberg i stan. Utan henne hade garanterat inte gratiskonserterna på Flotten under fyra tisdagskvällar blivit av. Bra artister och tusentals och åter tusentals som sökt sig till älvbrinken för att lyssna på artisterna och träffa andra Skelleftebor. Fantastisk tur med vädret har det också varit dessa tisdagskvällar.

Nu ska jag säga att vi själva inte har varit där och lyssnat någon gång. Men det betyder inte att jag inte gillar arrangemanget. Det är verkligen mycket ”go” i Sofia och det finns inte något, som jag har märkt när jag träffat henne, som hon tycker är omöjligt. Hon bara kör igång och så ordnar det sig. Sådan drivkraft borde många fler ha. Då skulle det nog bli skjuts här i stan. Förhoppningsvis kommer Sofia Andersson Lundberg åter med nya tisdagskvällar mitt i sommaren nästa år. En sådan succé som det har varit talar för en fortsättning. Nu hoppas jag också att Skellefteborna belönar Sofia med att gå på det stora evenemanget som hon fixat senare i år när hon lockat Laleh till stan. Det blir något väldigt speciellt – och bra.

I dag hade vi i styrelsen för Sunnanå ett möte. Det drog ut på tiden en smula, men resultatet var gott. A-laget – och då snackar jag damernas A-lag – blev utan tränare när Jackie Bachteler valde att kliva av sitt uppdrag mitt under säsongen. Nu blir det så att Martti Tikkanen går in som huvudtränare under resten av säsongen och det är kanonbra. Ett lag i Elitettan kan ju inte vara utan huvudtränare och coach. Väldigt bra är också att Hanna Marklund, Sunnanås mest kända spelare genom tiderna med 118 landskamper på meritlistan, accepterat att fungera som länk mellan styrelsen och spelare/ledarstab. Det kommer att bli hur bra som helst och med den här lösningen är jag övertygad om att Sunnanå kommer att spela i Elitettan också nästa säsong.

Att ha ett lag i eliten betyder väldigt mycket för fotbollen i stan. Mycket mer än vad folk i gemen tror. Inte minst mot den bakgrunden är det önskvärt att fler upptäcker Sunnanå och söker sig till Electrolux Home Arena  när det är dags för hemmamatcher. Jag är visserligen i allra högsta grad part i målet, men för fotbollens framtid är stöd i olika former till Sunnanå faktiskt väldigt viktigt.

Frankrike har drabbats av ytterligare dåd av två personer som hade anknytning till IS. De två männen gick in i en katolsk kyrka i staden Saint-Étienne-du-Rouvray. Där fanns ett par personer som togs som gisslan och den 85-årige prästen avrättades genom att de skar halsen av honom. Gärningsmännen sköts till döds av elitstyrkor som larmats genom att en nunna lyckats ta sig ut från kyrkan och larma polisen.

Det är förstås allvarligt med alla dessa terrordåd. Men det är viktigt, tror jag, att vi alla och samhället i stort inte låter oss skrämmas och tillåter att samhället blir mer slutet och repressivt. Det är exakt vad terroristerna syftar till eftersom det göder den jordmån från vilken de har vuxit. Terrordåd har alltid funnits och ägt rum i stort sett i alla samhällen. Inte heller Sverige har genom den moderna historien varit skonat från dessa. Men vi får absolut inte låta oss dras in i någon hysteri i dagsläget. IS kommer att falla samman och sedan har historien lärt oss att det säkerligen uppstår någon ny variant. Det riktigt farliga är när stater blir terrororganisationer – mot sina egna medborgare samt nyckfulla och farliga grannar till andra länder.

Men nu får det vara nog för i dag. Som har varit en bra dag.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.