Clinton och YKB

Historia skrevs i natt när demokraterna i USA utsåg Hillary Clinton till sin presidentkandidat. Hon blir därmed den första kvinnan i USA som någonsin utsetts till presidentkandidat och som därmed har en reell chans att också bli den första kvinnliga presidenten i USA. Det är faktiskt på tiden att en kvinna också når denna höga politiska post. Många andra länder har kvinnliga politiska ledare, vilket också har varit fallet i muslimska länder. Ta Pakistan till exempel. Island har haft en kvinnlig president, England har haft och har nu en kvinnlig premiärminister och den starkaste politikern i Europa är förbundskansler Angela Merkel.

Så nog är det på tiden att USA också får en kvinnlig president. Kan jag tycka. Hon är ju dessutom väl förberedd för jobbet efter att i åtta år ha varit landets First lady när maken Bill var president och därefter i fyra år utrikesminister. Hon vet vad jobbet innebär och hon kommer att fixa det fint. Om det nu i slutändan blir så att en majoritet av det amerikanska folket faktiskt också väljer henne. Motståndaren Donald Trump är ju sjövild, Respekterade institut har granskat sanningshalten i det han har sagt och dragit fram som argument för sin politik. Ungefär tre fjärdedelar, 75 procent, är osanning och inte fakta. Det vore i sanning skrämmande om den mannen blir president.

Det senaste han har gjort nu i dag är att i ett tal – och även på Twitter – uppmana Ryssland att hacka Hillary Clintons försvunna e-post. Det är en direkt uppmaning till något som gränsar till spioneri och det är ju bara så huvudlöst att vända sig till Ryssland med en sådan uppmaning. Inte undra på att den ryske presidenten Vladimir Putin sitter och gnuggar händerna av förtjusning. Donald Trump kan bara genom att bli president per automatik göra Ryssland till den mäktigaste staten, eftersom Trump kommer att förstöra allt vad sammanhållning betyder i sitt eget land.

Den tidigare ledaren för kommunisterna i landet, CH Hermansson har avlidit. Han blev 98 år. Hans aktiva år som partiledare för det dåtida vpk, Vänsterpartiet kommunisterna, var innan jag själv blev aktiv som chefredaktör och ledarskribent. Jag har mött honom i några sammanhang, men har inte några bestämda minnen av honom. Det som fastnat är hans berömda formulering att ”någon djävla ordning” måste det vara i ett parti. Föga förvånande var det också detta klipp från en kongress i slutet på 1960-talet, som drogs fram i samband med att SVT presenterade nyheten om hans död.

Alltsedan midsommarhelgen har den södergående trafiken på E4 varit avstängd vid Södertäljebron, söder om Stockholm. Trafikverket har underkänt de svets- och smidesarbeten som en underentreprenör till huvudentreprenören har gjort. Bron och därmed vägen skulle ha öppnats i mitten av nästa månad, men nu får arbetet göras om av en annan entreprenör. Det innebär att det som gjorts ska tas bort och ersättas med ett arbete som lever upp till kraven. Trafikanterna i området lär nog inte bli så glada över fördröjningen.

Apropå trafik så har jag blivit nyfiken på hur många lastbilschaufförer som kommer att tas ur trafik i början av september. Från den tionde den månaden måste alla lastbilschaufförer som kör lastbil och långtradare i landet ha ett så kallat yrkeskompetensbevis, YKB. För en tid sedan var det, enligt branschen, väldigt många chaufförer som inte har påbörjat den vidareutbildning som leder till YKB. Detta krav gäller även chaufförer från andra länder som kör i Sverige eftersom YKB i grunden är ett krav i hela EU.

Om inte chauffören har påbörjat sin utbildning senast 10 september så får han eller hon inte heller köra bil. Om polisen stoppar lastbilarna och kollar detta och chauffören inte har sitt YKB med sig så blir lastbilen eller tradaren stående. Men det återstår väl att se hur pass på alerten polisen är att kolla detta nya krav.

Det vore onekligen intressant att få läsa något om detta. Helst då något om hur det fungerar på den lokala och regionala marknaden, men också på den nationella. Kanske är det så att utbildningsföretagen har fått ta emot mängder av chaufförer som vill och måste lära sig mer för att få fortsätta med sitt yrke.

Min dag har varit god, vilket jag är tacksam för. Träning på morgonen och så jobb till en stund efter lunch. På eftermiddagen var jag ner till Electrolux Home Arena för att kolla in den första träningen som Martti Tikkanen höll efter den tidigare tränaren Jackie Bachtelers avhopp. Om detta skrev jag lite i sskbloggen.wordpress.com. Och med detta sagt ser jag fram emot morgondagen som säkerligen bjuder på någonting.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.