Sport och Turkiet

Så roligt att Emma Johansson tog silver i linjeloppet i OS i Rio. Hon upprepade därmed bragden från OS i Beijing 2008 där hon överraskande knep andraplatsen. Vid OS i London för fyra år sedan var hon nära men kom då sexa. Jodå, jag följde slutskedet av loppet, det vill säga när det var fyra-fem mil kvar. Ett tag var jag lite orolig eftersom Emma hade svårt att hänga med i den sista uppförsbacken. Men det löste sig och i slutskedet jagades en flyende amerikanska ifatt av Emma, en holländska (som vann) och en italienska.

Än en gång hände en otäck olycka i den sista tekniskt svåra utförskörningen. Den ledande holländskan vurpade och – som det såg ut på bilderna från den efterföljande motorcykeln – landade på huvudet. Hon blev sedan liggande livlös. Så småningom meddelades att hon var ”Okey”, dock utan att det mer har preciserats. Det såg ruggigt ut och lade en god stund sordi på den glädje som medaljörerna borde ha känt.

Det var en inledning med sport. Och mer sport blir det, för er som är intresserade. Eller inte intresserade. Sunnanå spelade sin första match för höstsäsongen och motståndet stod serietrean Hovås Billdal för. Matchen spelades här i Skellefteå och på Electrolux Home Arena. Publiken på 259 personer gick nog hem med en god känsla trots förlusten med 0–2. Sunnanå spelade organiserat och disciplinerat och höll väl emot serietrean. Spelet och prestationerna som Sunnanå visade upp lovar gott inför fortsättningen och tränare Martti Tikkanen ska nu se till att laget tränas på de detaljer som krävs för att laget ska stabiliseras i alla funktioner. Närmast på träningsprogrammet är uppspel och anfall, om jag förstått det rätt.

DSC02509.JPG

Försvarsspelet har gnuggats ordentligt på de senaste träningarna och i dag täppte Sunnanå till det ordentligt i mitten vilket tvingade ut Hovås på kanterna där de inte var överdrivet farliga. På bilden är det Frida Stenmark som ser till att stoppa en Hovåsspelare från att få bollen.

Ute i stora världen har den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan sett till att ordna en jättestor demonstration i Istanbul. Översiktsbilder visar en enorm massa människor och antalet deltagare i denna demonstration – till stöd för Erdogan och som kallas för ”Demokrati- och martyrdemonstrationen” – uppgavs vara allt mellan en och tre miljoner människor. Den lägre siffran kan jag måhända gå med på. Det är alltid svårt att uppskatta antalet åskådare eller deltagare men i det här fallet är det omöjligt. Det är oerhört sällan som demonstrationer eller folksamlingar blir av den här storleken.

Erdogan talade förstås. Han sa bland annat att det är landet ska införa dödsstraff och att det är en sak som ingen annan nation ska lägga sig i. Han utlovade snabba lagar kommer att införas för att stoppa den infiltration som han anser att landet utsatts för.

Men det fanns också fler talare. En av dem var premiärminister Binali Yildirim. Jag borde förstås inte bli förvånad, men blir både det och lite skrämd av retoriken och den masshysteri som den gigantiska folksamlingen svarade med när Yildririm talade om att turkarna är utvalda av gud och att det inte finns någon anledning att böja huvudena inför dem som vill ”erövra oss”. Han sa att landet nu renas och att ”vi nu gör oss av med dem en efter en”.

Att han också sade att Turkiet nu minskar antalet fiender och ökar antalet vänner, må han väl tycka och tro. Men vilka är vännerna? Står inte ett besök av president Erdogan hos kollegan Putin i Ryssland på programmet de närmaste dagarna? Jo, jo …

I morgon är det vardag igen. Dagarna flyr fort men det är väl bara att försöka hänga med så gott man kan.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.