Ministeravgång

Den stora händelsen i dag är nog, åtminstone i det nationella perspektivet, att gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic avgår. Hon lämnar in sin ansökan om att bli entledigad på måndag. Men hon har redan snackat med statsminister Stefan Löfven om det och han kommer förstås att bevilja den.

Anledningen är att Hadzialic i torsdags kväll ertappades med att köra rattfull. Efter att ha varit på en fest och konsert i Köpenhamn i torsdags kväll, där hon drack två glas vin, bestämde hon sig för att ta bilen hem. På andra sidan brofästet stoppades hon av polisen som hade upprättat en helt ordinär nykterhetskontroll och när ministern blåste visade det sig att hon hade 0,2 promille.

Sedan några år tillbaka säger lagen att du är rattfull om du har 0,2 promille. Tidigare fanns det en lite mildare form av straff mellan 0,2 och 0,32 promille då det kallades rattonykterhet. Det är nu helt borta. Så det som nu väntar för Aida Hadzialic är att hont appar körkortet i ett år och förmodligen får böter. Fängelse finns också i straffskalan för rattfylleri, men det lär inte bli aktuellt i hennes fall. Om jag har förstått saken rätt kan hon i och för sig få körkortet tillbaka tidigare än efter ett år om hon installerar så kallat alkolås i bilen.

Efter att ha fastnat i poliskontrollen och befunnen vara rattfull i torsdags kväll tog hon i går kontakt med statsminister Löfven. De kom överens om att det bästa skulle vara om hon avsäger sig ministerposten. Sagt och gjort. I dag kallade hon till presskonferens och meddelade sitt beslut.

Det är bra. Rakryggad tar hon den enda rimliga konsekvensen av sitt handlande och stiger av regeringen. Aida Hadzialic tillhör inte någon av de mest framträdande statsråden och skadan för regeringen, som tidigare har fått se fyra ministrar lämna regeringen under de två år som den suttit, minimeras naturligtvis. I och med att hon går finns det inte något mer att snacka om och allt läggs till handlingarna.

Att det sedan, naturligtvis, kommer att uppstå en hel del skriverier och spekulationer om henne och hennes agerande får man nog ta för givet. Spekulationer som går ut på att det nog inte var första gången som ministern övervägde och trodde att hon var nykter efter ett eller ett par glas vin och därför kört. Och så vidare i den stilen.

För min egen del har dagen var utomordentligt slapp. Enligt Balders väder har det, sist jag kollade, regnat 9,9 mm i dag. Mycket regn men i stilla former. Jag tror att naturen behöver det.

Och därmed får det väl vara bra för i dag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.