Gjorde Leijonborg rätt?

Ännu en fredag som var som den brukar vara har snart passerat. Träning på morgonen och sedan lite lugnt med korsord och annat här i hemmet innan tvättiden kallade till aktivitet. I och med att jag varit borta på kalas i Lindesberg var det fler skjortor att stryka, men det är bara roligt tycker jag. Strykning har jag alltid gillat. Det är en av de få uppgifterna här i världen där man omedelbart ser resultatet av det man gör. Och att stå där vid strykbrädan ger också tid för obrutna tankekedjor som man så sällan får uppleva.

Nu under kvällen kom beskedet att ordföranden i Karolinska Institutets styrelse, den tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborg, avgår. På måndag kommer en utredning om skandalen med forskaren/läkaren som opererade in konstgjorda strupar på patienter att presenteras. I den utredningen kommer även styrelsen att få kritik och det är uppenbarligen anledning till att Leijonborg väljer att kliva av uppdraget i förtid. Hans mandattid går annars ut i april nästa år.

Under intervjun i SVT Aktuellt nu i kväll verkade det som att Leijonborg var en smula nervös. Det hade han väl all anledning att vara. Skandalen i Karolinska Institutet har gett eko i den vetenskapliga världen och särskilt känsligt är det väl, om jag förstått saken rätt, för att KI, som är den vedertagna förkortningen av institutet, är med och utser nobelpristagare i medicin.

Under intervjun i Aktuellt nämnde Leijonborg att han diskuterat hur han skulle göra – stanna kvar eller avgå – med utredaren. Alternativen för att ta det ansvar som en styrelseordförande har är ju att antingen sitta kvar och ta ansvar eller att avgå i förtid. Lars Leijonborg valde att avgå. Jag är kluven till hans agerande. I och för sig har han rätt i det är hög tid för någon annan att ta över efter de många och minst sagt märkliga turerna som har skett på KI. Det gäller att bygga nytt förtroende både internt på institutet och externt i den vetenskapliga världen. Det jobbet kan inte Leijonborg leda efter att, som det verkar, ha fått kritik i den utredning som snart presenteras.

I och med att han avgår så undgår han ju inte kritiken som sådan. Det blir inte något drev och det verkar som att han är öppen för att diskutera och prata om sin roll och det ansvar som han uppenbarligen har svikit som ordförande i styrelsen. Det är gott nog. Kanske fattade han rätt beslut när han valde att kliva av.

I morgon ska jag försöka vara en smula mer aktiv. Obligatoriskt och nödvändigt är matshopping. Finnkampen i friidrott visas väl på tv, kan jag tänka och så spelar Sunnanå borta och då gäller det att följa den matchen på Svenska spels livescore. Så nog kommer jag att fylla dagen med innehåll.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.