Bra dag för miljön

Lördagen var en bra dag utifrån ett globalt perspektiv. Miljöperspektiv. USA och Kina förklarade genom sina respektive ledare att de kommer att ratificera det klimatavtal som världens länder kom överens om i Paris i slutet av förra året. Det är ett stort och viktigt steg som dessa länder har tagit. I och med att det är just dessa länder som släpper ut mest koldioxid och andra växthusgaser så blir betydelsen enorm i och med att det sätter press på andra länder att de också ska ratificera avtalet.

För att det ska träda i kraft krävs att minst 55 länder länder som släpper ut minst 55 procent av världens växthusgaser ratificerar avtalet. När nu Kina och USA , som är de största nedsmutsarna, gjort det så har en bra bit kommits på den väg som förhoppningsvis leder till att kommande generationer slipper uppleva väldiga miljökatastrofer till följd av den globala uppvärmningen. Sådana katastrofer kommer i framtiden med stor sannolikhet att också orsaka andra katastrofer i form av krig och ofred när kampen om resurser som vatten och mat hårdnar.

Sverige skulle kunna ratificera avtalet också, tycker man. Men det är hela EU som ska göra det och när det blir gjort är i dagsläget oklart. Som vanligt finns det lite olika uppfattningar om klimatavtalet och de krav som ställs på regeringarna för att åtgärderna ska vidas och faktiskt leda till mindre utsläpp. Vi får väl hoppas på att EU kan samla sig så snart som möjligt.

Det blir inte så långt det här inlägget. Gårdagsnatten och halva dagen i dag har förstörts av hastigt påkommande magåkomma. Förhoppningsvis är besvären överståndna så att morgondagen kan bli mer normal. Jag hoppas på en del utevistelse.

Sunnanå fick inkassera ytterligare en förlust i dag. Mot serietvåan föll Sunnanå med flaggan i topp. Tjejerna i laget gjorde en fin insats och två gånger ledde Sunnanå matchen. Christine ”Kricka” Tjärnlund avancerade en bra bit i skytteligatabellen med sina tre mål. Åtta stycken har hon gjort nu. Nu återstår att spela åtta matcher och det innebär att det blir 24 poäng som kan bärgas. Jag skulle tro att det blir 16 poäng till. Förhoppningsvis räcker det till att laget blir kvar i Elitettan.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.