Vårdmanifestationen

I dag for jag ner på stan för att lyssna på talarna som ställt upp på manifestationen för att slå vakt om vården i Skellefteå. Det var en del i en nationell manifestation som fått det långa namnet ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”. På ytterligare 25 platser i landet hade folk samlats för att ge uttryck för sina åsikter om att bland annat nedrustningen av vården har gått för långt och att arbetsförhållandena för personalen är alltför tuffa för att en god och patientsäker vård ska kunna ges.

DSC02695.JPG

Det var många som samlats. Enligt min uppskattning uppåt 600 personer. Senare hörde jag på nyheterna att en av arrangörerna ansåg att det var 800. Det får vara som det var med det – många var det.

DSC02712.JPG

En av de många var Lars Koverberg. Jag skulle inte bli förvånad om han under talen funderade på vad han kan bidra med i form av något arrangemang där han samlar de ansvariga för en genomgripande debatt.

DSC02700.JPG

Den första som ställde sig och talade var arrangören Regina Marklund som presenterats i Norran tidigare under veckan.

DSC02701.JPG

Jonas Holm, överläkare på Skellefteå lasarett, som varit läkare på sjukhuset i 30 år var också en av talarna.

Jag sympatiserar självklart med kraven som ställdes och på att det är väldigt viktigt att den verksamhet som finns på lasarettet ska och måste finnas kvar. Flytten av öronkliniken till Umeå kom överraskande och det är verkligen inte till gagn för patienterna i vårt område, som får åka till Umeå så snart det är något som berör öron, näsa och hals. Dock är jag osäker på vad en sådan här enstaka manifestation kan leda till. På något sätt krävs det ett mer uthålligt arbete för att påverka beslutsfattarna i landstinget. Och då menar jag både politiker och ledande tjänstemän. Kampen i Dorotea kan ses som ett gott exempel i uthållighet, även om jag inte precis rekommenderar Skellefteborna att ockupera lasarettet.

I ett delstatsval i Tyskland fick i dag förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokrater CDU ta emot ett ordentligt bakslag. Merkel är i och för sig i Kina på G20-möte just nu, men är säkerligen informerad om valresultatet och väldigt bekymrad över det. Det visade sig nämligen att det tämligen nybildade främlingsfientliga partiet Alternativet för Tyskland, AFD, fick 20 procent och gick om CDU i storlek. I Angela Merkels  hemtrakter.

Det var kanske inte så överraskande som många vill påskina. Runt om i västvärlden finns det nu en rörelse som protesterar mot etablissemanget och som protesterar mot flyktingströmmarna. Dessa partier som samlar missnöjda är populistiska till sin natur och deras lösning att om bara etablissemanget krossas så blir det bättre.

Det tycks inte som att en allt större del av väljarna faktiskt förstår att det inte är så enkelt som det låter sig sägas. Frågor måste och bör ställas. Vad vill ledarna för dessa så kallade missnöjespartier? Varför vill de ha makten? Vad tänker de göra med den makt som de strävar efter? Är inte risken väldigt, väldigt stor för att dessa människor och partier när de väl får makten, snabbt skapar sig ett eget etablissemang? Partierna som i dag klagar över etablissemanget verkar sannerligen inte – i mina ögon – vara de som är särskilt villiga att låta sig granskas. Jag tror att med sådana partier i ansvarspositioner blir demokratin lidandet. Och därmed befolkningen i stort och därmed hotas ländernas utveckling.

Så tror jag. Men nu till något annat.

DSC02730.JPG

I dag satte sig en fågel på balkongräcket och jag tror att jag för en gångs skull fick möjligheten att ta en bild som det är lite skärpa i. Det är jag väldigt glad för!

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.