Kvotering och undersökning

Dagen har varit bra. Jag har varit hos en kiropraktor, Åke Eklund, för att han skulle kolla vad det är för fel på mig. Det var första gången någonsin som jag uppsökte en kiropraktor och det blev en intressant upplevelse. Undersökning och så några kraftiga tag runt ländryggen och så var det klart. Senare på eftermiddagen kompletterade jag med massage hos Lena Thall och nog känns det – i alla fall för stunden – bättre. Får väl jobba vidare med streching för att se om det goda håller i sig. För de besvär som jag dras med vill jag ju så gärna bli av med.

På nyheterna hör jag att regeringen genom näringsminister Mikael Damberg talat om att ett lagförslag om kvotering i bolagsstyrelser ska läggas fram. Lagen ska börja gälla redan nästa år och omfattar börsbolagen och de statliga företagen. Dessa företag ska ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser, säger regeringen. Om de inte har det 2019 ska en straffavgift kunna tas ut och den avgiften kommer att variera mellan 250 000 kronor och en miljon kronor.

Regeringens åtgärd bottnar i att regeringen tycker att det går alldeles för långsamt med jämställdheten i styrelserummen. Därför vill regeringen sätta press på bolagens valberedningar. Men om man tittar på tillgänglig statistik har andelen kvinnor i bolagsstyrelserna ökat kraftigare än tidigare under de senaste åren och uppgår i dag till nästan 30 procent. Mycket talar för att bolagen av sig själva och på ett naturligt sätt – tvingande kvotering är inte naturligt – kommer att klara 40-procentsgränsen fram till 2019. I alla fall de allra flesta företagen. Kvotering kan ha en avsedd effekt i vissa situationer och för vissa förhållanden, men i det här fallet tycker jag inte att det behövs.

Jag kan tänka mig att det är en åtgärd som regeringen kommer att vidta för att kunna hävda att man även i sak är en feministisk regering.

Rättsmedicinalverket har i dag presenterat sin slutsats om hur åldern på ensamkommande barn från andra länder ska kunna fastställas. Tandröntgen och röntgen av knäleder ger enligt verket en ganska entydig bild om personen är under eller över 18 år. Denna fråga har diskuterats livligt och framför allt i samband med förra hösten när det kom så många flyktingar och asylsökande till Sverige. Sverige är ju det land i Europa som tagit emot i särklass flest ensamkommande ungdomar. Det är tämligen klart att många har ljugit om sin ålder. Därav den utredning som regeringen beställde av Rättsmedicinalverket.

Naturligtvis finns det röster både för och emot att ungdomarna ska undersökas. Jag tycker att det är bra att det i oklara fall ska kunna göras en undersökning. Även om det finns experter som hävdar att man inte kan fastställa åldern med sådan exakthet som det kan handla om i gränsfall, så är det i alla fall mer troligt att en undersökning kan ge en mer trovärdig bild av den ålder som gäller än den ålder som ungdomen själv uppger. Undersökningarna ska bli frivilliga och de som vägrar att ställa upp på dem kan onekligen med visst fog misstänkas för att faktiskt vara äldre än de uppgett och därför ska behandlas som vuxna asylsökande.

Nu är det fredagskväll och jag tänker ägna mig åt annat. Bara så ni vet.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.