Bra men skör överenskommelse

Under natten till i dag kom USA och Ryssland överens om i första hand en vapenvila i Syrien. Den ska börja gälla från måndag kväll och enligt vad Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger så har Assadregimen accepterat uppgörelsen. Även Turkiet, som har trupper på syrisk mark, säger sig acceptera uppgörelsen som de båda stormakterna har träffat. Under vapenvilan ska humanitära sändningar kunna skickas in till de områden som under lång tid har varit avskärmade från omgivningen och hela tiden utsatts för fortsatta bombningar. Aleppo är en sådan stad som desperat behöver humanitär hjälp. USA och Ryssland ska under vapenvilan koordinera sina insatser mot IS och andra terroristgrupper.

Det är naturligtvis ett steg framåt att USA och Ryssland nu – än en gång – har kommit fram till en överenskommelse. Kriget i Syrien har nu hållit på i fem och ett halvt år och de lidanden som det syriska folket har utsatts för är beskrivbart. Kriget har också framkallat en flyktingkatastrof där mer än hälften av Syriens befolkning har drivits på flykt – antingen till andra länder eller inom landet. Förstörelsen av landets infrastruktur är sönderslagen.

I det intensiva kriget, som rasar i oförminskad styrka, har under senare tid bombningar från Assadregimen, stödd av Ryssland, skett mot bland annat sjukhus. Flera rapporter tyder också på Assadregimen bombat med klorgas, vilket strider mot det som kallas för krigets lagar där kemisk krigföring är förbjuden.

Vad händer nu? Överenskommelsen mellan USA och Ryssland är positiv. Dessa parter kan prata med varandra och det verkar onekligen som om de av skilda skäl börjar inse att kriget måste ta slut och att de har ett ansvar för att en fred ska kunna förhandlas fram. Men det är väldigt, väldigt långt till en fred. I grunden är USA och Ryssland djupt oeniga om hur en politisk lösning ska se ut och vad som ska ske när striderna väl upphört. Men det är inte bara det. I dag strider uppskattningsvis mer än 100 olika grupper mot och med varandra och i konstellationer som kan förändras över dagen.

Det är inte sannolikt att dessa grupper per automatik och så där väldigt gärna låter sig avväpnas och därför är risken oerhört stor för att en fredsuppgörelse så småningom kommer att saboteras av flera av dessa grupper. Risken för att en situation liknande den som råder i Libyen ska uppstå är överhängande.

Jag tror att det i första hand gäller att se till det korta perspektivet. Att vapenvilan på måndag kväll faktiskt håller så att humanitär hjälp kan komma in i de belägrade städerna. Sker det är det bra och tacksamt. Sedan får vi hoppas på att vapenvilan inte bryts och striderna återupptas igen. Efter den senaste överenskommelsen i februari i år så bröts vapenvilan tämligen omgående och striderna blev intensivare i landet, vilket visas än i dag.

Min dag här i lugna Skellefteå har varit god. Lite matshopping förstås. Men sedan var jag iväg till Nyckelpigan på Sunnanå för att kolla in klasscupen. Hundratals barn och föräldrar som lirade och kollade på fotboll som spelarna i årskurserna 1–5 stod för. En härlig stämning och det är bara så kul att titta på flickorna och pojkarna, lagen består självklart av både pojkar och flickor, när de spelar. Engagemanget är hundraprocentigt och jag vill gärna tro att många av dem kommer att fortsätta spela fotboll.

Sedan var jag ner till Skogsvallen för att se ”mitt” gamla lag Hudiksvall möta Morön. Hemmalaget fick stryk med 0–2 men stod upp fint mot hälsingarna. Jag fick lära mig att Hudiksvallsklubben numera heter Hudiksvall Förenade FF. När jag bodde och levde i stan och följd Hudiksvall hette klubben Hudiksvalls ABK. Men det var förstås mycket länge sedan. Kanske längre sedan än vad jag har velat inse och erkänna.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.