En dag att minnas

Med jämna mellanrum kommer vi självklart att bli påminda om det största terrordådet – när två kapade passagerarflygplan tog sikte på World Trade Centers torn. Nästan 3 000 personer dog när de väldiga byggnaderna rasade. Manhattan i New York dränktes i ett moln av damm.

I dag är det 15 år sedan det hände. Jag minns bilderna och jag tror att alla som såg dem kommer att minnas dem för all framtid. Först senare kom bilder från när det första planet flög in i ett av tornen. Men när det andra kom var det flera fotografer som fångade händelsen. Än i dag är det svårt att tro på att det hände. Det är på ett sätt så ogripbart. Så ofattbart.

Händelsen förändrade världen och än i dag lever vi med sviterna av denna attack.

I dag var det runt om i USA en minnesdag som samlade väldigt många människor. I New York lästes alla de nästan 3 000 namnen på de omkomna upp. President Barack Obama höll en minnesstund vid Pentagon där ett tredje kapat plan sägs ha kraschat. Attacken på Pentagon betraktar jag dock som lite ”lurig”. Att något hände där står väl klart men jag är inte ensam om att starkt tvivla på att det var ett passagerarplan som kraschade in i byggnaden. Med de ändå i sammanhanget begränsade skador på Pentagon som visats är det inte sannolikt att ett passagerarplan i full fart har kört in i byggnaden.

Nåväl, det får vara som det är med den saken. Offren för dådet är väl värda att minnas sådana här årsdagar. Precis som alla offer för meningslöst våld och i terrorattacker över hela världen förtjänar att minnas. Men så fungerar det tyvärr inte. I de allra flesta fall är det bara de närmast anhöriga som känner det som angeläget att minnas sina närståendes öden och plötsliga oväntade död.

Vid samlingen i New York var de båda presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump närvarande. Efter någon timme avvek Hillary Clinton eftersom hon uppenbarligen mådde dåligt i den starka värmen. Efter att ha vilat en stund i sin dotters lägenhet meddelas att hon mår bra igen. Det här kommer förstås Donald Trump att utnyttja i sin fortsatta kampanj för att nå presidentposten. Enligt de senaste opinionsmätningarna ligger de två ganska nära varandra när knappt två månader återstår till valet.

Här i landet har Liberalernas partiledare Jan Björklund uppmanat statsminister Stefan Löfven att bjuda in också Sverigedemokraterna till de partiöverläggningar som regelbundet sker över blockgränsen. Det har han fått mycket kritik för och sista ordet är väl inte sagt om detta. Han har dock en poäng i att de övriga partierna inte har något att vinna på att ställa ett demokratiskt parti utanför samtal och därmed bidra till att sverigedemokraterna inte bara har kunnat klä sig i utan även behålla offerkoftorna som utstötta.

Att Sunnanå förlorade den viktiga bortamatchen mot Qbik i Karlstad i dag, gillar jag inte. Men det är 21 poäng kvar att spela om och så länge det inte är konstaterat kört finns det hopp. Det hoppet förlitar jag mig till.

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.