Liberal kris och Gotland

Det blev en oväntat spännande dag i dag när Liberalernas riksdagsgrupp plötsligt samlades till en väldigt långt möte. Över sju timmar satt ledamöterna och diskuterade något som dykt upp alldeles tvärt. En av partistyrelsens ledamöter ansåg nämligen att den profilerade partistyrelseledamoten, riksdagsledamoten och tidigare EU-minister Birgitta Ohlsson skulle lämna partistyrelsen eftersom hon är en ”fri debattör”. Skälet till detta utspel är att Birgitta Ohlsson de senaste dagarna två gånger har gått emot partiledaren Jan Björklunds utspel.

Birgitta Ohlsson har redan hon kom in i riksdagen 2002 aldrig varit rädd för att profilera sig. När jag var politisk redaktör på Sundsvalls Tidning anställde jag henne som ledarskribent och det rådde inte någon tvekan om att hon stod stark i sin övertygelse och sina åsikter redan då. Hon var duktig som ledarskribent och hade säkerligen kunna profilera sig där på ett utmärkt sätt om hon inte redan då varit så inriktad på en politisk karriär.

Jag minns att hon ägnade en hel del av sin fritid åt att manövrera sig fram till och få stöd för sin kandidatur till att bli ordförande i Liberal Ungdom. Ett och annat råd kom säkerligen från min sida också när hon frågade vad jag tyckte om vad hon skulle göra. Den politiska karriären har varit god så här långt och det är väl inte någon tvekan om att hon av många ses som en efterträdare till Jan Björklund, dagens partiledare för Liberalerna, när han väl anser att det är tid att dra sig tillbaka. Eller när andra ser till att göra det klart för honom.

Men Birgitta Ohlsson är en politiker som – inga andra jämförelser i övrigt – liknar Olof Palme. Och då tänker jag på hennes förmåga att antingen samla ivriga och entusiastiska anhängare eller att dra på sig motståndare och fiender. Det blir väl så med personer som säger vad de tycket och rakryggat står för det.

Det som hände under mötet får vi väl aldrig riktigt veta. Partisekreteraren Maria Arnholm meddelade att Birgitta Ohlsson lämnar sin plats i riksdagsgruppens styrelse men sitter kvar som partiets utrikespolitiske talesperson och inte lämnar sin plats i partistyrelsen. Det gavs intrycket att hon lämnar sin plats med anledning av den plötsliga turbulens som uppstått.

Birgitta Ohlsson dementerade dock detta via twitter senare på kvällen när hon talade om att hon redan i mars i år hade bett om att få lämna sin plats i riksdagsgruppens styrelse. Så vi får väl se vad som händer i framtiden. Till synes är allt som vanligt, men det ska onekligen bli intressant att se om Birgitta Ohlsson fått munkavle fram till partiets landsmöte i november nästa år eller inte. Jag tror inte att hon frivilligt skulle gå med på en sådan och det innebär, om jag har rätt, att hon fortsätter att vara som hon är – att följa sin övertygelse. Vad det i sin tur kommer att innebära den dag Jan Björklund väljer eller tvingas att avgå, vet ingen i dagsläget.

Mötet ansågs i alla fall så viktigt och avgörande att Jan Björklund inte deltog på utrikesnämndens sammanträde i dag. Och detta trots att där förmodligen togs upp ÖB:s beslut att inte låta ett armékompani om 130 personer lämna Gotland. Kompaniet har varit där i nio dagar och får nu inte åka hem förrän det blir avlöst. ÖB Micael Bydén anser att läget är sådant att Gotland redan från och med nu ska ha en fast styrka på ön. Det har ju planerats att en sådan ska permanentas från 2018, men den blir ett faktum redan nu. Säkerhetsläget kräver det är ÖB:s och försvarsminister Peter Hultqvists bedömning.

Den frågan har drivits av Liberalernas Jan Björklund under många år och det var därför inte så lite överraskande att han uteblev från mötet med utrikesnämnden när detta meddelades statschefen kungen.

Sakligt sett är det självklart att Sverige ska ha militär personal och en styrka permanent stationerad på Gotland, som har en stor strategisk betydelse. En styrka på ett par hundra personer kan dock inte stå emot ett militärt angrepp, men symboliken att åter igen militarisera Gotland med något annat än ett tandlöst hemvärn är stark. I mina ögon är beslutet riktigt.

Dagen för min del har varit god. Den började med att jag sov över träningstillfället på Friskvårdskompaniet. Det är i sig inte en dålig start på dagen. Sedan har det varit jobb och så väldigt mycket om Sunnanå. Både under dagtid och kvällstid. Så jag är nöjd med vad som varit och ser fram mot morgondagen och vad den kan komma att föra med sig.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.