Tredje revisorn och Telia

Egentligen var det väl inte särskilt överraskande att också den tredje riksrevisorn Margareta Åberg skulle lämna sin post. I dag meddelades det, men tydligen hade hon redan i måndags bestämt sig. Tidigare har ju, efter Dagens Nyheters många avslöjanden om hur illa riksrevisorerna betett sig, Susanne Ackum och Ulf Bengtsson avgått. Det som nu händer är att Margareta Åberg sitter kvar till dess att en ny riksrevisor har tagits fram som kan börja sitt jobb. Myndigheten kan knappast vara utan ledning fram till dess.

Det blir en grannlaga uppgift för riksdagens konstitutionsutskott, KU, att hitta tre nya riksrevisorer som inte bara ska göra sitt jobb på ett oklanderligt sätt utan dessutom återupprätta revisionens anseende. Det senare kommer säkerligen att ta lite tid eftersom revisionens anseende har sjunkit mycket drastiskt. Hur konstitutionsutskottet ska klara rekryteringen av – som det heter – personer med ”hög integritet, gott omdöme och bred kompetens” återstår att se. KU tyckte ju att de tre som nu avgått eller är på väg att avgå var lysande rekryteringar när det begav sig…

Telia har fått ett skadeståndsansvar på sig. Myndigheter i USA och Nederländerna kräver bolaget, som delvis är ägt av svenska staten, på tolv miljarder kronor för mutaffärerna i Uzbekistan. Aktiekursen beräknades sjunka ordentligt, men det blev i slutändan inte så mycket även om omsättningen var stor i bolagets aktie på Stockholmsbörsen.

Tolv miljarder kronor – det är mycket pengar och lika mycket som företagets förväntade vinst i år. Bolagets ordförande Marie Ehrling agerar lugnt och konstaterar att det är dyrt att bete sig på ett sätt som man inte ska göra. Marie Ehrling och den nuvarande styrelsen har ju ingenting att göra med de affärer som nu stökat till det.

Sveriges damlandslag spelade i dag en EM-kvalmatch mot Slovakien i Göteborg. Sverige vann med 2–1 och hade bara behövt oavgjort för att bli klara till EM-slutspelet i Nederländerna nästa sommar. Det är roligt att damlandslagets framgångar fortsätter efter OS-silvret.

Det finns en del annat att skriva om, men det gör jag inte. Konstaterar bara att dagen har varit välvillig mot mig. Ingen promenad dock. Får väl bli någon annan dag. I morgon ska jag i alla fall ägna mig en del åt hushållssysslor. Det ni!

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.