Sämre i rankinglista

I dag presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking för landets kommuner om hur det står till med det lokala näringslivsklimatet. Skellefteå kommun ligger nu bland de 50 sämsta kommunerna i landet enligt denna ranking. Det är ju pinsamt. Kommunen sjönk från förra årets placering på 202:a plats hela 39 bakåt och ligger nu på plats 241 – av landets 290 kommuner.

Ambitionen har ju varit att klättra 20 platser varje år, men det faktiska resultatet visar en utveckling som går på tvärs med ambitionen. Ordentligt på tvärs, dessutom. Kommunen har ett stort näringslivskontor och som det låter från detta så är det så väldigt mycket som händer och att det går så bra för kommunens näringsliv. Jo, jo – tydligen är man på kontoret duktiga på att marknadsföra sig själva. Men det tycks ju också vara det enda. I den vardagliga praktiska politiken finns det uppenbarligen mycket i övrigt att önska om man får döma efter den här rankingen.

Och det ska man naturligtvis göra. För oavsett hur man nu från kommunen försöker förklara bort att kommunen sjunkit till en nivå bland de 50 kommuner som anses ha det sämsta lokala näringslivsklimatet, så kvarstår att kommunen haft ambitionen att klättra. Det talar för att också kommunen och de ansvariga har en tilltro till att rankingen har en betydelse. Och att de faktorer som undersöks ger en någorlunda rättvis bild av näringslivets villkor i respektive kommun.

Det ska bli intressant att se om kommunens politiker och ansvariga tjänstemän på näringslivskontoret gör någon självrannsakan. Det som borde ske är förstås att man sätter sig ner och analyserar den granskning som ligger till grund för rankingen och sedan faktiskt försöker göra något som vänder trenden. Det ska ju samtidigt förstås att konkurrensen hårdnar för varje år eftersom den här årliga undersökningen är viktig för de flesta kommuner som har ambitionen att växa och få ett större underlag för skatter och service. Att bara sitta still och göra som man alltid har gjort innebär att man tappar placeringar och får ett sämre rykte, vilket rimligen försvårar nyföretagande och ökade svårigheter att locka företag till att etablera sig i kommunen.

I dag har regeringen presenterat sitt budgetförslag för nästa år och översiktligt för ytterligare några år framåt. Under dagen har det också varit budgetdebatt i riksdagen. Den var säkert intressant, men jag har inte lyssnat på den. Helt frankt gissar jag att regeringspartierna och dess stödparti Vänsterpartiet försvarade budgetförslaget medan den samlade oppositionen var emot det. Det är väl en superkort sammanfattning av den debatten.

Kanske har jag hört för många ekonomisk-politiska debatter i mitt liv. De är visserligen kul att följa, men i dessa dagar kan jag faktiskt kosta på mig att göra andra saker. Vad jag tycker och tänker och uttrycker är viktigt för mig, men nog föga intressant för andra. Försöken att påverka debatterna och sakförhållandena var ju förbehållet mig under så många år när jag skrev ledare i tidningar. Då handlade det inte bara om den nationella politiken utan även framför allt den lokala och regionala politiken. Förhoppningsvis har jag väl någon gång bidragit till något som blivit bättre än det annars skulle ha blivit.

Årets budgetförslag är till stora delar väl känt sedan tidigare. Det blir fler som betala mer i skatt, bensinskatten höjs, gratis tandvård får från och med nästa år ungdomar upp till 23 års ålder, alkoholskatten höjs och bankerna får skatta mer. Det senare kommer bankerna definitivt att ta ut på sina kunder och är inte något som drabbar bankerna som företag.

Det finns många fler inslag i budgeten naturligtvis, men det finns inte någon anledning för mig att gå igenom allt. Resultatet för enskilda blir antingen bra eller dåligt och förmodligen bra till vissa delar och dåligt i andra delar. Det finns ju en stark tendens i media att räkna ut hur förslagets olika delar slår mot de enskilda.

Det viktiga är emellertid vilka effekter som budgetförslaget totalt sett får för samhället och hur det kommer att påverka utvecklingen både ekonomiskt och socialt. Hur kommer exempelvis företagen och då främst små och medelstora företag att drabbas? Och hur kommer det att slå mot sysselsättningen? Ville blir effekterna i kommuner och landsting? Tio miljarder kronor ska ju skjutas till den sektorn och regeringen talar om att det ger inte mindre än 30 000 jobb.

Jag lyssnade noga på Magdalena Andersson i Agenda i söndags och vad jag fick ut av det som hon då sade var att det inte handlade om 30 000 nya jobb i offentliga sektorn. Utan snarare att de tio miljarder kronorna skulle kunna innebära att många jobb räddas genom att resurser tillförs så att verksamheter kan fortsätta. Det är en annan sak än att 30 000 jobb skapas. Å andra sidan får vi inte glömma att staten och regeringen samtidigt tar tillbaka en del pengar från kommunerna genom att bidraget till ensamkommande flyktingar minskar när de dyra HVB-hemmen ska tömmas till förmån för andra billigare boenden. Vilket kommunerna säger sig inte kunna fixa så där enkelt som regeringen tycker sig tro att det ska bli.

Pensionärerna reagerade snabbt och ilsket på budgetförslaget. Länge har pensionärerna velat ha en lägre skattesats så att de ska jämställas med yrkesarbetare. Sedan länge betalar ju en pensionär mer i skatt på sin pension än den inkomsttagare som har samma inkomst.

Nog om det. Dagen har varit god och lite spännande. Inte minst när jag skulle hjälpa en bortrest kompis att tömma dennes brevlåda. Men inga larm utlöstes och jag var väldigt glad för det. Bokläsning – på datorn – har det också blivit. Det är svårt att vänja sig vid långläsning på skärm.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.