I väntan på matchen i natt

Den stora händelsen i natt är förstås den första debatten mellan presidentkandidaterna i USA – Hillary Clinton och Donald Trump. Intresset för debatten är enormt stort och det förväntas att mer än 100 miljoner amerikaner kommer att följa de 90 minuterna som debatten varar. Att intresset är så stort beror naturligtvis på att den ena kandidaten, Donald Trump under hela den hittillsvarande kampanjen har vräkt ur sig den ena märkligheten efter den andra. Uttalanden som är rent rasistiska, starkt kvinnofientliga och påståenden som gång efter annan konstateras vara rena osanningar. Hur kommer han att agera i debatten i natt, svensk tid? Ingen vet.

Men många tror att debatten kommer att bli avgörande för hur det kommer att gå i valet. Allt beroende på vad Trump kan tänkas säga och naturligtvis hur Clinton svarar på eventuella angrepp och framkastade lögner. Det blir en balansgång för båda kandidaterna och de är säkerligen väl preparerade av sina kampanjstaber för alla eventualiteter.

Länge har jag tänkt titta på debatten, men att sätta klockan på ringning strax före tre i natt är inte speciellt lockande. Men att kolla morgonnyheterna är givet i morgon bitti. Replikskiften och uttalanden kommer att vevas många gånger i morgondagens nyheter ända från morgonen till kvällen och varje stavelse kommer att analyseras av experter av olika slag. Sedan blir det förstås en helt annan sak när amerikanarna går till val 8 november. Det ska ju bli två debatter till mellan de två kandidaterna – såvida inte Trump drar sig ur de debatterna, vilket räknas som ett fullt tänkbart scenario om det antingen går bra eller dåligt för honom i natt.

I går när jag åkte upp från Sundsvall till Skellefteå passerade jag, som alla andra på E4, Utansjö strax söder om Höga Kusten-bron. Där ser man skorstenarna och överdelen på fartyget Ocean Gala, som skulle fungera som asylboende för 1 800 personer. Nu ser jag att företaget som äger Ocean Gala har lämnat in en stämning mot Migrationsverket på minst 250 miljoner kronor. Detta eftersom det inte har kommit en enda asylsökande som fått plats på fartyget. Företaget hävdar att avtal skrevs avtal med Migrationsverket 19 februari och att det skulle börja flytta in asylsökande i början av juli.

När avtalet skrevs var det panik lite överallt på grund av alla asylsökande som kommit till landet under förra hösten. Mer än 160 000 personer kom hit då och sökte asyl och Migrationsverket hade stora problem att hitta boenden. Men då i februari hade strömmen av asylsökande redan begränsats och situationen började bli under kontroll och då fick väl Migrationsverket kalla fötter, som det heter. Turerna har varit många och det är uppenbart att Migrationsverket inte anser att avtalet gäller.

Nåväl, det hela får väl avgöras av domstol. Eller rättare av domstolarna eftersom en första dom säkerligen kommer att överklagas oavsett vem som anses ha rätt i tvisten. Hur dyrt det blir – antingen för fartygsägaren eller för Migrationsverket – vet ingen eftersom fartyget ligger kvar där i Utansjö, vid den gamla Rottnerosfabriken, och tickar pengar.

Vad mera att berätta? Jo, helt kort om att dagen började med en timme på Friskvårdskompaniet. Sedan gick dagen utan att något särskilt blev gjort. Så det blev en ganska bra dag ändå, om än jag hoppade över en del saker som borde ha gjorts. Det får jag väl göra i morgon i stället.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.