Trump uppviglar

Mitt allmäntillstånd har blivit bättre, tack och lov. Men jag avstår nog passet på Friskvårdskompaniet i morgon bitti ändå. Då hinner jag förhoppningsvis bli helt kurant till fredag morgon. Tack förresten för alla krya-på-hälsningar. Det är förmodligen de som har haft verkan.

Det var ett tag sedan jag skrev om de amerikanska presidentkandidaterna. Särskilt om den republikanske kandidaten Donald Trump. Han har nu under ett antal dagar vid varje tal han hållit hävdat att det kommande valet är ”riggat” för att demokraternas Hillary Clinton ska vinna. Påståendet är förstås gripet ur luften och har inte någon sanningshalt, men i och med att han ständigt upprepar det så har folk börjat tro på vad han säger. Det är så häpnadsväckande, så man inte tror att det är sant.

Men när jag funderar på att Trump ändå har så många supportrar och varför han har det så finns det många förklaringar som alla har sin bäring. En förklaring som jag inte hört så mycket om – ja, faktiskt inte alls – är att det måste finnas väldigt många människor i USA som har en väldigt dåligt skolutbildning.

Bilden är ju annars att det finns väldigt många smarta människor i USA. Det finns toppuniversitet och nobelpristagarna hämtas i stor utsträckning från amerikanska universitet. Självklart är det så att många har en hög utbildning och stora kunskaper i sina ämnen. Men hur det är med den stora allmänheten? Hur mycket vet de om världen? Och hur mycket vet de egentligen om sitt eget land? Har de inte kunskap nog att kunna värdera vad som sägs eller ens kolla upp det? Eller att läsa all den information som ges om vilka lögner som Trump sprider?

Jag har förstått att barnen redan från det de är väldigt små fostras i en patriotisk anda. Varje dag inleds med att de hälsar på den amerikanska flaggan. Så var det i alla fall för drygt 20 år sedan när jag fick veta det och så är det nog fortfarande. Tror jag. Vad barnen och ungdomarna lär sig i skolan vet jag inte, men ibland får man onekligen intrycket att de inte vet så mycket om vad som sker utanför landet. Eller ens i landet. Flera nyhetsinslag där reportrarna går ut på gatorna och visar bilder på välkända personer i samhällsapparaten och frågar vilka de är, ger en bild av att allmänheten är djupt oinformerade.

Å andra sidan ska man väl inte heller falla i samma grop som jag hävdar att andra har hamnat i. Jag är väldigt medveten om att reportage i TV inte förmedlar den sanna och objektiva bilden, utan mer den bild som redaktionen vill få fram. Så helt sanningsenliga är inte dessa reportage. Den skepsisen till vad medierna förmedlar ska man alltid ha. Det som förmedlas är en bild av en sanning. Inte hela sanningen. Journalisterna kan sträva efter objektivitet, men det är sällan det lyckas.

Nu handlade det om Trump och hans anhängare. Det finns en uppenbar risk, som jag ser det, att hans supportrar och väljare efter valet kommer att bli rent våldsamma. Trump har jagat upp en farlig stämning i landet, då han hämningslöst exploaterar och göder det missnöje som många väljare tydligen bär på. Ett missnöje, som jag tror, mer beror på deras egen situation och oförmåga – kanske grundad i dålig skolgång – än på globaliseringens effekter och på det etablerade politikerskiktets bristande förmåga att jämna ut skillnaderna i landet.

När det gäller det senare torde det mer vara Trumps egna partikamrater som i senaten och representanthuset har sett till att bevara det rådande systemet som gynnar de väldigt rika och missgynnar den breda allmänheten. Men det talar förstås Trump inte om, mer än att han framhäver sig själv som den som kan lösa alla eventuella interna problem i landet. Och detta trots att hans rykte som framgångsrik affärsman – vilket inte har ett dugg att göra med hur bra man skulle bli och vara som politiker och president – fått sig många ordentliga törnar under kampanjens gång.

I morgon natt äger den tredje och sista debatten rum mellan Clinton och Trump. Det kommer helt säkert att bli en ordentlig holmgång, då det under de senaste dagarna har kommit fram nya besvärande uppgifter om Clintons e-postmeddelanden. Varifrån läckorna om dessa kommer kan förstås diskuteras, men uppenbart är att Trump kommer att sikta in sig på detta. Kanske kommer det nya hot om att han ska försöka få in Clinton i fängelse om han blir president.

Ingen vet hur det kommer att gå i valet, men om det blir mycket bråk i samband med valet och efter valet mellan missnöjda Trumpanhängare och Clintonanhängare eller dåd mot etablissemanget – ja, då vore det kanske inte helt fel att försöka få Donald Trump fälld för uppvigling. Om det nu finns något sådan paragraf i den amerikanska federala lagstiftningen. Eller i någon av delstaterna han har besökt och där jagat upp sina anhängare till hat mot Clinton och etablissemanget. Ett etablissemang som Donald Trump själv så ivrigt vill bli den högste ledaren för…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.