Kul för Norsjö

Vad utomordentligt roligt att Norsjö kommun får en ny stor arbetsgivare. I dag presenterades nyheten som innebär att företaget Ecopark ska flytta in i de industrilokaler som fönstertillverkaren Indiwo tömde för ungefär ett år sedan. Ecopark ska tillverka ekologiska flerbostadshus och det gör de som underleverantör till företag Grönbo som redan i dag bygger miljövänliga hus. Hus, som bland annat Balticgruppen i Umeå, köper in.

Redan till sommaren räknar företaget med att ha cirka 20 anställda och när fabriken är i full sving så räknar man med att 70 personer kommer att ha sin anställning i Bjurträsk. Det blir bra för de som får jobb där och förhoppningen är naturligtvis att det blir en hel del av de som arbetade med fönstertillverkningen som får komma tillbaka till sin tidigare arbetsplats. Det blir i så fall bra för kommunen. Positivt är också att lokalerna är stora och kommer att tåla en tillväxt.

Det kan – om allt går bra – komma att behövas. Allt tyder på att byggandet ökar kraftigt under de kommande åren eftersom snart sagt alla kommuner i landet har bostadsbrist i dagsläget. Att bygga miljösmart är också inne och blir alltmer angeläget för både byggare och boende. Trenden är tydlig och det ser ljust ut för en så specialiserad hustillverkning. Norsjö kommun är att gratulera till nyetableringen och till att arbetet med att få tillverkningen till Bjurträsk lyckades.

Den republikanske presidentkandidaten i USA, Donald Trump, upphör aldrig att förvåna. Under den sista debatten mot demokraternas Hillary Clinton under natten till i dag, svensk tid, sa han att han kommer inte att acceptera att Clinton vinner. Detta eftersom valet är som han säger riggat för att hon ska vinna. Det är ett alldeles obegripligt påstående och många stora nyhetsmedier tog fram krigsrubriker när de kommenterade hans påstående. Han ifrågasätter helt enkelt demokratin med det han säger och det han gör.

Situationen blev inte ett dugg bättre när han senare försökte mildra – om det nu var vad han försökte göra – sin tabbe. För han sade då i någon form av tillägg att han accepterar valresultatet – om han vinner. Då är alltså valet inte riggat. Karl´n är fullständigt oberäknelig och bevare både USA  och världen om det skulle gå så illa att han faktiskt blir vald. Opinionsundersökningarna pekar på en seger för Clinton, men 19 dagar återstår till valet. Mycket hinner hända än och det är väl känt att opinionsundersökningar kan slå fel. Dessvärre är brukar ju valdeltagandet i de amerikanska presidentvalen vara ganska litet – senast var det cirka 55 procent av väljarna som faktiskt gick och röstade om jag förstått saken rätt.

Det är också klart att många under den senaste tiden har registrerat sig som väljare och då som republikaner och anhängare av Trump. Valet kommer att bli en rysare efter en valkampanj som definitivt har skrivit in sig i historien.

Dagen har varit bra. Tog mig ut på promenad. Men jag tror inte jag går till gymmet i morgon bitti eftersom jag inte tror att kompisarna skulle uppskatta mitt hostande och rosslande. Siktar på måndag i stället.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.