Dylan överraskar

Snart blir det väl spel på om Bob Dylan kommer till Stockholm eller inte för att hämta sitt Nobelpris i litteratur. Kanske finns det redan nu spelbolag i England, där man brukar spela om snart sagt allting, som har odds för om han dyker upp eller inte.

När Svenska Akademien beslutade sig för att ge årets Nobelpris i litteratur till Bob Dylan var ledamöterna – kanske – beredda på lite olika reaktioner. Eller rättare, det var det helt säkert. Och då på reaktioner från allmänheten och experter och inte minst från pristagaren själv. Reaktionerna har kommit. Det är många som tar kraftigt avstånd från akademiens val och det finns många som jublar åt att akademien hade mod och kraft att ge priset till detta ”popsnöre” som varit så aktiv och uppskattad i många decennier.

Men det var nog inte någon akademiledamot som hade räknat med att pristagaren inte med ett ord skulle säga något om saken. Under en kort tid låg det ute en rad på hans officiella hemsida att han fått Nobelpriset i litteratur, men den raden togs bort. Bob Dylan har haft flera konserter i USA sedan utnämningen, men inte med ett ord berört detta under dessa sina shower.

Jag börjar faktiskt tro att han inte kommer till prisutdelningen. Kanske vill han inte klä upp sig i frack, kanske vill han inte sitta still så länge under prisutdelningen och under den flera timmar långa banketten eller kanske är det så att han inte gillar att att vara en i mängden. Han är ju inte ensam om att ha lyskraft 10 december.

Nobelstiftelsen har förstås koll på det mesta och har definitivt resurser att snabbt fixa till ett arrangemang om det är så att han dyker upp någon dag innan själva prisutdelningen. Men tänk om – ja, det är bara en tanke förstås – han kommer med privatplan samma dag som utdelningen äger rum utan att tala om det för någon. Och bara stegar in på Konserthusets scen och tar emot priset, bockar för kungen och publiken och drar därifrån igen. Samt förstås ger Nobelstiftelsen sitt kontonummer där de åtta miljoner kronorna kan sättas in. Undrar vilken reaktion det skulle bli på ett sådant agerande? En excentrisk herre som gärna håller den bilden levande kan ju hitta på nästan vad som helst. Eller..?

Hur som helst och vad som än händer så har Bob Dylan fått Nobelpriset i litteratur. Om jag har förstått saken rätt kan han av vilket skäl som helst välja att inte ta emot det. Och har han inte sagt någonting fram till 1 oktober nästa år så får han inte slantarna och utmärkelsen. Men han är och kommer för all framtid – så länge framtiden nu varar – att ha utnämnts till Nobelpristagare i litteratur. Precis som Jean-Paul Sartre 1964.

Nog om det. Min dag har varit bra med lugnt och still korsordslösande och tidningsläsande i morse och förmiddags, matshopping under eftermiddagen och några samtal mot kvällningen. Jag blev glad när jag på Solbackens handelsområde plötsligt såg Carina Holmberg, den tidigare väldigt duktiga spelaren i Sunnanå. Det var kul att prata bort en stund med henne och kika på hennes klarögda dotter som nyvaken och tyst låg i barnvagnen.

Som sagt – en bra dag. Som ännu inte är slut.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.