Vi bör vara på vår vakt

I dag har landstinget i Västernorrland fattat beslut om att lägga ned BB och den slutna kvinnosjukvården på Sollefteå sjukhus. Alla protester som varit lönade ingenting och under nästa år kommer verksamheten att upphöra.

I och för sig kan vän av ordning kanske undra varför i hela världen jag skriver om ett beslut i Västernorrlands läns landsting. Ett svar är jag innan jag flyttade till Skellefteå tillhörde det landstinget och noga följde det i min yrkesroll. Ett annat svar är att det som händer där också händer på andra ställen och även här uppe hos oss. Det senare dock inte så utpräglat som i Västernorrland.

Rent generellt dras landstingen med ekonomiska problem. Pengarna tycks aldrig räcka till och det enda resultatet – det har jag skrivit i åtminstone två decennier – av besparingarna tycks vara att man måste spara ännu mer. Att något är fel i grunden framstår som helt tydligt, tycker jag.

Det ska väl omedelbart sägas att det inte är något fel på vården utifrån ett övergripande perspektiv. Visst sker det misstag som kan bli väldigt ödesdigra för enskilda patienter, men sådana misstag kan man aldrig gardera sig mot. All mänsklig verksamhet har ju den ”svagheten” att det kan gå käpprätt åt skogen. Men i allmänhet är vården bra och de allra flesta som jag kommit i kontakt med som har lyckats komma vidare från vård- eller hälsocentralerna till specialister på sjukhuset är mycket nöjda med den vård som de har fått.

Det som stör väldigt många är de långa väntetiderna. Att gå via hälsocentralerna är verkligen inte optimalt. Det finns ju en ”garanti” att man i ett första skede ska få träffa en läkare inom sju dagar. Från läkaren på hälsocentralen till specialisten får tiden vara högst 90 dagar och efter besöket hos specialisten ska vården påbörjas inom 90 dagar. Jag har aldrig tyckt att det är någon garanti att tala om. Vill det sig illa så får ju patienten inte komma under vård under ett halvår. Det är lång tid och under den långa tiden finns ju en uppenbar risk för att tillståndet förvärras.

Jag har alltid hävdat att vården är fel organiserad, men hur det ska rättas till har jag inte något svar på. Därtill är jag absolut inte tillräckligt insatt. Runt om i landet finns det exempel på hur avdelningar och kliniker fungerar alldeles utmärkt och av dessa exempel finns det mycket att lära. Hur sjukvården är organiserad i andra länder kan också ge idéer och tankar om hur det skulle kunna fungera smidigare här i landet.

Så åter då till början av inlägget. BB och den slutna kvinnosjukvården läggs alltså ned i Sollefteå. Under en tid har även den kirurgiska verksamheten på samma sjukhus hotats och i realiteten är det nog tyvärr bara en tidsfråga innan också den läggs ned och verksamheten förläggs till sjukhusen i Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Här hos oss finns reella hot mot lasarettet i Skellefteå. Hoten är väl uppmärksammade och det var inte länge sedan det var en manifestation på torget mot dessa hot. Delar av sjukhusets verksamheter har flyttats till Umeå och risken är stor att fler verksamheter följer efter. En sådan avlövning av verksamheten får inte äga rum om Skellefteå ska ha någon chans att nå det i och för sig höga målet om 80 000 invånare.

Det är viktigt att fortsätta kämpa för att alla verksamheter på lasarettet i Skellefteå ska finnas kvar och helst att det ska bli fler. Jag tror mig veta att vi har väldigt duktiga specialister på exempelvis hjärtan och tarmar. Sjuka från andra delar av länet kan mycket väl tas om hand här.

Nu är det dags att sätta punkt för i dag. Mitt läge har mestadels varit horisontellt i dag och jag räknar med att fixa min egen vård. En förkylning är ju bara en förkylning…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.