Flera länder kvar

Jag blev lite glad så här mot kvällningen när jag läser att Ryssland i dag har förlorat sin plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHCR. Ryssland har tidigare suttit där, men vid dagens omröstning räckte inte rösterna till. Det gläder mig. Då är i alla fall ett av länderna i detta råd som faktiskt inte bryr sig om att rätta sig efter de internationellt antagna mänskliga rättigheterna borta.

Inför omröstningen hade Human Rights Watch och ytterligare 79 icke statliga organisationer uppvaktat länderna som skulle rösta och då påpekat de ryska bombningarna i Syrien som mycket medvetet har inriktats på civila mål och hårt drabbat icke stridande. Kort sagt tycker jag det är bra att Ryssland inte längre har plats i det rådet – så länge som det nu kan vara.

Däremot är det dystert att Saudiarabien – exempelvis – finns kvar i rådet. Saudiarabien är en stenhård diktatur där mänskliga rättigheter inte alls finns på regimens agenda. Samma kritik som riktades mot Ryssland för bombningarna i Syrien kan riktas mot Saudiarabien som mycket aktivt bombar civila mål i Yemen. Saudiarabien borde sannerligen inte heller vara med i det rådet. Ungern, som i dag fick plats i rådet, är väl inte heller det ett drömland precis med den regim som styr landet i dag. Fler liknande exempel finns. Det borde faktiskt vara ett minimikrav på medlemmarna i rådet att de lever upp till de mänskliga rättigheterna. Men då kanske det inte skulle bli så många länder kvar.

Precis just nu sprids nyheten att Nobelpristagaren i litteratur, Bob Dylan, nu sagt till tidningen The Telegraph att han kommer till Stockholm och prisutdelningen ”om det är möjligt”. Vi får väl hoppas på att han tycker att det är möjligt. Det är ju trist om pristagare inte dyker upp och det oavsett av vilket skäl de uteblir.

I kampen om den amerikanska presidentposten har det dykt upp nya mejl som Hillary Clinton, de demokratiska kandidaten, ska ha skickat från sin privata mejladress under sin tid som utrikesminister. FBI har tidigare undersökt andra mejl och sagt att de inte innehöll någon hemlig information. Nu kommer FBI att göra en ny undersökning om dessa nya mejl som dykt upp. Presidentvalet är om elva dagar och det lär väl knappast vara möjligt att FBI hinner göra en ordentlig undersökning innan valet. De nya uppgifterna är dock tillräckliga för att störa hennes kampanj och i motsvarande grad gynna kampanjen som hennes republikanske motståndare Donald Trump för.

Nu är det sent. Dagen har varit bra och jag börjar känna mig 100-procentig i hälsan. Och det är jätteskönt och verkligen välkommet. De senaste två veckorna har varit sådana att jag fått ta det väldigt lugnt och pumpa i mig den ena dunderdrycken efter den andra, C-vitaminer och honung och annat som kan tänkas att få en positiv effekt på att dämpa och eliminera alla förkylningssymptom.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Flera länder kvar

  1. João Pinheiro skriver:

    Jag kan inte tolka på annat sätt än att FBI blandar sig i valrörelsen.

Kommentarsfältet är stängt.