Påvebesök och assistans

Det är lite spännande i Skåne de närmaste dagarna. Påve Franciskus kommer ju på besök för att hålla en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka i morgon och en katolsk mässa i Malmö på tisdagen. Säkerhetspådraget är stort och sägs inte ha varit så stort sedan den amerikanske presidenten Barack Obama var här. Det kan man ju föreställa sig – påven är ju den ledande figuren för uppskattningsvis 1,2 miljarder katoliker. Det är en stor händelse för katolikerna i Sverige och för många andra troende katoliker som reser till Lund och Malmö för att få en skymt av sin andlige ledare.

Påven är ju också populär och väldigt uppskattad av personer som inte bär någon religiös tro och av personer som har en annan tro. Hans medmänsklighet och hans agerande i skilda situationer har väckt respekt och sympati över hela världen. Som när han förra året besökte Grekland och på stående fot erbjöd tre flyktingfamiljer att följa med honom hem till Vatikanen och där erbjuda dem vistelse och trygghet. När han blev utsedd till påve valde han att bo i en liten trerumslägenhet i stället för den pampiga bostad som annars står till påvens förfogande.

Jag hoppas att besöket i Sverige blir bra för honom och för alla de religiösa människor som ser fram emot det. Och jag hoppas att det inte finns några hot mot honom och att inte något händer.

Under den senaste tiden har jag liksom många andra starkt reagerat på Försäkringskassans många beslut att förändra, det vill säga minska, assistansersättningen. Det har fått till konsekvens att många personer som har olika funktionshinder nu tas ifrån det stöd som de behöver. I ett uppmärksammat fall har det lett till att en person dog på en offentlig toalett. Den personen hade blivit fråntagen den hjälp som bland annat hjälpte till vid toalettbesök.

Nu är det här inte någonting som Försäkringskassan själv har hittat på. Det är regeringen och framför allt finansminister Magdalena Andersson (S) som driver Försäkringskassan framför sig. I december förra året instruerade regeringen Försäkringskassan att hålla igen med ersättningarna. Skälet till detta är att kostnaderna för assistansersättningen har ökat och att det också förekommit fusk i systemet.

”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”, står det i regleringsbrevet till Försäkringskassan och barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) har sagt att regeringen vill komma till rätta med ”överutnyttjandet”.

Regeringen tillsatte i våras också en utredning som ska vara klar 2018. Den ska se över hur den framtida assistansersättningen ska se ut och i direktiven framgår det mycket klart att att besparingar ska göras av ”statsfinansiella skäl”. Den reform som infördes 1994 efter dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerbergs idoga kamp för bättre villkor för funktionsnedsatta, och som har betytt så mycket för tusentals personer, är på väg att kraftigt försämras och det för att regeringen uppenbarligen anser att andra saker är viktigare än att dessa personer ska kunna leva ett liv med tillgång till allt det som vi utan funktionshinder kan göra varje  dag.

Vi får väl se var utredningen landar, men jag är starkt kritisk till den inriktning som man så tydligt har angett. Det första som borde ske är att regeringen i ett nytt regleringsbrev till Försäkringskassan ser till att färden på inslagna vägen avbryts.

Så lite om min dag. Den har varit bra. Hustrun och jag tog en lugn och fin promenad i spåret utanför dörren. Det är vackert nu i den frostnupna naturen. Några bilder tog jag med kameran i telefonen. Och där får de väl ligga kvar eftersom jag inte ännu har förstått hur jag ur dem därifrån. Tids nog – kanske till den första frosten om ett år – har jag nog fixat det.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.