Brexit och USA

Att Storbritannien ska lämna EU har stått klart alltsedan folkomröstningen tidigare i år när 52 procent av de som röstade sa nej till EU. Regeringen med David Cameron avgick och i stället blev det Theresa May som tog över taktpinnen. Hon ska se till att landet lämnar unionen. Men nu har det krånglat till sig. En domstol har fattat beslut om att det inte är regeringen ensam som kan avgöra om och när utträdesparagrafen ska aktiveras. Det brittiska parlamentet ska först godkänna att utträdet ur EU kan ta sin början.

Det är en smula problematiskt eftersom en stor majoritet av parlamentsledamöterna ansåg att Storbritannien ska vara kvar i EU. Så hur kommer parlamentet att rösta – om det nu blir så att domstolens beslut står sig? Den brittiska regeringen överklagade nämligen omedelbart beslutet till Högsta domstolen.

Att döma efter hur parlamentsledamöterna tyckt och tänkt tidigare så skulle det innebära att parlamentet inte ger sitt godkännande till regeringen att dra igång Brexit, som den brittiska utträdesprocessen kallas. Så enkelt blir det nog inte. En majoritet av valkretsarna i Storbritannien sade nämligen nej till EU och om det är så att parlamentsledamöterna är någorlunda rädda om sin platser i parlamentet så går de säkert inte lätt och enkelt emot vad väljarna i deras valkretsar tycker.

Skulle de å andra sidan stå fast vid vad de tycker – att Storbritannien ska vara kvar i EU – så kommer det att bli mycket oroligt i landet. Den majoritet som vann folkomröstningen kommer inte att acceptera något annat än att landet faktiskt drar igång utträdesprocessen och lämnar EU. Det är ju vad en majoritet av väljarna faktiskt uttalat sin mening om. Skulle så inte bli fallet – eller om det drar ut på tiden innan utträdesprocessen (som i sin tur kommer att ta två år) börjar – ja, då blir det en väldig politisk turbulens i landet.

Oroligt i allra högsta grad börjar det kännas inför nästa veckas presidentval i USA. Valkampanjerna som demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump är smutsiga som aldrig tidigare. Inga sakfrågor diskuteras längre utan tiden ägnas åt att på olika sätt svartmåla motståndaren. Anklagelser om brott i olika former dominerar den så kallade debatten och kampanjerna manar fram det sämsta både hos kandidaterna och hos väljarna. De senare, som faktiskt fortfarande är engagerade, är hängivna anhängare  och låter sig inte påverkas av vad som sägs och vad som avslöjas.

Det finns en stor risk, som inte så många talar om, att den historiskt märkliga kampen mellan kandidaterna bidrar till att valdeltagandet inte blir så stort. Väljare som anser att kampanjernas smutskastning och uppenbara brist på uppgifter om vad kandidaterna verkligen vill göra sakpolitiskt kan strunta i att rösta. Det sägs ju att kandidaterna i årets val är impopulära och att det aldrig tidigare har hänt att två så impopulära kandidater står mot varandra. Vid det senaste presidentvalet var valdeltagandet 55 procent, om jag inte minns fel. I år kan det bli än mindre – kanske under 50 procent. Det är självklart skämmigt och föga smickrande för en demokrati.

Utifrån valdeltagandet kan man onekligen fråga sig vilket stöd presidenterna har. Men det är en icke-fråga i USA. President ska väljas och en president blir vald med all den makt och det inflytande som denne blir utrustad med. Och alldeles oavsett hur stort stöd han – eller hon (Hillary Clinton kan bli USA:S första kvinnliga president) – har så är presidenten en av världens viktigaste personer.

Kort om min dag. Den har varit bra och jag har ingenting att klaga på. Annat är att motorvärmaren inte fungerade i eftermiddags. Hoppas att den gör det i morgon bitti.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.