Spänningen stiger

Så – det är i morgon det händer. Mot kvällningen tänker jag parkera mig framför TV:n för att åtminstone följa första delen av valvakan i presidentvalet i USA. Opinionsundersökningarna säger att Hillary Clinton leder. Men att hon gör det väldigt knappt. Vad opinionsundersökningarna säger är en sak. Normalt är jag lite skeptisk till dem eftersom det mer och mer visat sig att folk mörkar vad de egentligen tycker och senare tänker göra. I USA sägs det finnas en så kallad skämsfaktor när det gäller stödet till Donald Trump; mycket av det han sagt och tyckt har kritiserats starkt och i ett sådant läge är det inte – ens när det handlar om att vara en anonym röst bland kanske tusen andra – trevligt att ”avslöja” sig.

Efter mina besök i USA när jag varit där för att följa slutskedena av tidigare presidentvalrörelser har jag erfarenheten att det också är svårt att förlita sig på hur mycket stöd och hur mycket folk som kommer till de möten som kandidaterna håller. Som alltid är det mest supportrar som dyker upp och även om det handlar om att tusentals personer som samlas och skränar och applåderar, så är det inte någon värdemätare på det stöd som kandidaten i fråga har.

Allt kommer att avgöras i morgon och framåt onsdag morgon bör det vara någorlunda klart hur det blir och vem som blir nästa president. Om det nu verkligen avgörs. När George W Bush vann mot Al Gore dröjde avgörandet till in i december eftersom det krävdes en rad omräkningar av röster i Florida. I årets val kan det komma att hända att omräkning krävs i flera delstater och då framför allt i de så kallade swing states där det står och väger mellan demokrater och republikaner. Donald Trump har ju aviserat att han inte kommer att acceptera en förlust eftersom han i flera veckor har hävdat att valet är riggat till förmån för demokraterna och Hillary Clinton. Det märkliga i hans logik är att valet har gått helt rätt till i de stater där han kommer att vinna de viktiga elektorsrösterna.

I dag har den statliga medieutredningen presenterat sitt förslag. Utredaren som har varit Norrans tidigare chefredaktör Anette Novak presenterade ett förslag till nytt mediestöd som skiljer sig från dagens presstöd genom att fler kanaler och plattformar ska kunna få stöd. En smula radikal är också tanken att den nämnd som ska avgöra vilka som ska komma ifråga för stödet ska bestå av publicister. Måhända kan det förslaget efter en del tröskande gå igenom någorlunda helskinnat.

I övrigt var det många tankar som förs fram i utredningen. Men det är tankar som kräver inte mindre än tre utredningar och då tar åtminstone jag för givet att om dessa kommer till stånd så blir det utredaren Novak som får nytt förtroende (och jobb) att göra åtminstone en av dessa. Det blir ju en syssla i ett par åt – utredningen som presenterades i dag har tagit 20 månader i anspråk.

Eller också kanske utredaren siktar in sig på att bli ny chef för det tänkta och föreslagna public service-bolag som ska producera lokala nyheter över hela landet för publicering i ”andras kanaler”. Det är minst sagt oklart hur Anette Novak tänkt här och hur en sådan satsning ska finansieras. Det som skissas i utredningen är att en sådan satsning ska bekostas av att de övriga public servicebolagen – SVT, SR och UR – får besparingskrav på sig.

Den lokala journalistiken har ju kraftigt försämrats under senare år när mediehusen har dragit ner på antalet journalister. Att försöka förbättra bevakningen är verkligen angeläget, men frågan är om det är statens uppgift att tillhandahålla journalister som svarar för den lokala bevakningen. Om tanken är att deras jobb ska ges till tidningar, bloggare eller andra nyhetsförmedlare så kommer det bara att leda till att tidningarna drar ner ännu mer på redaktionerna. Materialet kommer ju ändå fram…

Slutligen ett konstaterande – dagen har varit bra med en timme på Friskvårdskompaniet på morgonen och sedan innesysslor mest hela tiden.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.