Valvakan väntar

I kväll sitter väl många och väntar på att valvakorna från USA ska börja. För det är i natt, svensk tid, som det avgörs om demokraternas Hillary Clinton eller republikanernas Donald Trump ska bli USA:s nästa president. Redan har Donald Trumps organisation stämt vallokaler i Nevada för att de har låtit folk förtidsrösta fastän lokalerna skulle varit stängda. Dock är det oklart om stämningen leder någonstans. Enligt den federala amerikanska lagen ska förvisso lokalerna stänga vissa tider, men samtidigt sägs att de som kommit för att rösta ska få rösta.

I vissa vallokaler som har få röstbås kan det skapa stora köer. Så även om lokalen stänger klockan 20 (exempelvis) och du ställt dig i kö klockan 19 så ska du få rösta om så du inte kommer in i lokalen förrän klockan 24.

Allt talar för att framför allt Trumps folk kommer att anmäla minsta lilla misstänkt avvikelse och dra det inför domstol och då i synnerhet i distrikt där demokraterna kan tänkas få en majoritet. Det innebär att valresultatet – även om det till synes är klart framåt fem-sex-tiden i morgon bitti – formellt sett inte blir klart under återstoden av veckan. Så var det ju när George W Bush till slut vann mot Al Gore i Florida. Ungefär 1 000 röster avgjorde det presidentvalet efter en rad turer i olika domstolar och flera kontrollräkningar av de avgivna rösterna.

Här hemma har den så kallade Välfärdsutredningen presenterats. Mycket har sedan tidigare läckt ut från denna utredning som det tidigare kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu, har ansvarat för. I korthet föreslår utredningen att vinsterna i så kallade välfärdsföretag ska begränsas till sju procent plus statslåneräntan.

Visst är det så att en del av de väldigt stora företagen i branschen har gjort stora vinster och i vissa fall har dessa vinster också försvunnit utomlands. Enligt vad som sägs är en majoritet av svenska folket emot stora vinster för privata företag som finns i den så kallade välfärdsbranschen, det vill säga företag som driver skolor, vårdinrättningar, äldreboenden och andra sociala verksamheter. Men de allra flesta företag i dessa verksamheter är små och ett absolut vinsttak kommer att innebära att många inte kommer att kunna fortsätta.

Jag tycker att det är fel att koncentrera sig på vinsterna som företagen gör. Att göra vinst är ju drivkraften för alla företagare och om man gör vinst på skattebetalarnas bekostnad, som det heter i retoriken, så är det fel. Särskilt om vinsterna är stora. Det är klart att det kan störa människors uppfattning om hur det ska vara.

Hela tiden som debatten om privata företags vinster i välfärdssektorn förts och som då bottnar i att skattepengar inte ska bli vinster för privata företag, har jag hävdat att varför tittar man då inte på andra sektorer också. Skellefteå kommun har ju till exempel byggt mycket under senare tid. Och bygger. En ny stor förskola håller exempelvis på att byggas här på Moröhöjden. Hur mycket skattepengar förvandlas då till vinst för Nordkustbygg som bygger förskolan? Hur mycket pengar tjänar de företag som levererar varor och tjänster till kommunen? Hur mycket får Peab i vinst när de renoverar skolbyggnader och hur mycket vinst genererar asfalteringen som Skanska eller någon annan entreprenör utför?

Jag förstår inte riktigt logiken att vilja begränsa vinster i den så kallade välfärdssektorn när vinster, ganska stora sådana, kan göras i andra delar av välfärdssektorn. Varför ska den som eventuellt driver en privat förskola eller skola inte få tjäna pengar, när den som byggt förskolan eller skolan får göra det? Om skattepengar inte ska bli vinster för privata entreprenörer ska det väl gälla all upphandling? Och hur skulle det gå till rent praktiskt. Vilken fantastisk administration som skulle kunna skapas med stora offentligt finansierade kontrollcentraler som ser till att den privata entreprenören eller leverantören inte gör en oskälig vinst. Och oskälig vinst är väl allt över sju procent plus statslåneräntan. Eller..?

Nu tycks det inte som om utredningsförslaget, som det ser ut i dagsläget, kommer att bli verklighet. Det har inget stöd i riksdagen, men regeringen kommer säkerligen ändå att lägga fram ett förslag som i stort bygger på den här utredningens slutsatser. Detta för att behålla Vänsterpartiet som stödparti när det gäller framtida budgetfrågor.

Det har också presenterats en annan utredning i dag. Den handlar om att i stort sett allt stöd till partierna ska redovisas öppet. Men till den utredningen får jag återkomma någon gång.

Dagen har varit bra, kan jag meddela.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.