Valet av Trump

Det har tagit en stund att smälta valresultatet från det amerikanska presidentvalet. Republikanen Donald Trump vann en majoritet av elektorsrösterna, trots att demokraten Hillary Clinton uppenbarligen får flest röster. Ännu är ju inte, när detta skrivs,  rösterna färdigräknade.

Donald Trump. Mannen utan politisk erfarenhet. Mannen som strött rasistiska och sexistiska uttalanden omkring sig under valrörelsen. Mannen som aldrig medger ett felsteg eller ett faktafel. Mannen som anser att USA kan styras och regeras som ett fastighetsbolag eller ett casino. Mannen som har deklarerat att han ska säga upp alla avtal som har att göra med klimatsamarbete och som säger sig vilja höja tullar för att på det sättet minska importen till och skapa jobb i USA. Och så vidare, och så vidare.

Denne Donald Trump blir nu USA:s 45:e president. Det som händer från det ögonblick han svär presidenteden och tar över ansvaret för landet är att han måste bygga upp en helt ny administration. Hur den kommer att se ut, vet ingen i dagsläget. Förmodligen vet han inte det själv. Administrationen kommer att vara mycket sårbar under de första månaderna och det finns kännare som tror att det finns en uppenbar risk för att andra stormakter – främst Ryssland och Kina – på olika sätt kan komma att ”passa på” att göra framstötar för att stärka sina egna globala maktambitioner under tiden som Trumps nya medarbetare lär sig hitta i Vita huset och i departementen.

Det som något förvånade – faktiskt – var Trumps tonläge när han höll sitt segertal i morse. Han manade till samling och nedgrävda stridsyxor. Både Barack Obama och Hillary Clinton talade också om samling. Det är ett viktigt budskap eftersom valrörelsen skapat stämningar som tidvis känt rent farliga och som inte bara medverkat till att de redan djupa klyftorna i det amerikanska samhället synliggjorts utan även exploaterats. Polariseringen i det amerikanska samhället har ökat. Vilket i sig är precis samma tendenser som i många andra länder. Inte minst i Europa.

Nu återstår det att se om dessa maningar till samling och sans kommer att efterhöras. Motsättningar mellan grupper – inte minst etniska och religiösa sådana – har ökat. USA är ett stort land och väldigt många har vapen. Våldsdåd är alls inte uteslutna och dessvärre kommer vi förmodligen att få se en del våld, som inte har någon annan grund än att Trumps retorik har fått fördämningar att brista hos enskilda individer.

Tämligen omgående kommer det att uppstå ett väldigt tryck på den nya administrationen att alla märkliga och faktiskt orealistiska löften ska uppfyllas. Trumps mandattid på fyra år kan komma att skapa en åtminstone tre år lång svekdebatt. 25 miljoner jobb har utlovats av den nyvalda presidenten när infrastrukturen ska byggas upp och förstärkas i landet. Skatterna ska sänkas. Bara detta faktum kombinerat med gigantiska offentliga satsningar kommer att bygga upp väldigt stora budgetunderskott som sannerligen inte kommer att kunna kompenseras av att amerikanska företag säljer mer utomlands. Tvärtom pekar en sådan utveckling, om vallöftet att höja tullarna för importerade varor infrias, på att ett eller flera handelskrig kommer att starta.

Jag tror – och jag är inte ensam om det – att Donald Trump och hans administration ganska snart kommer underfund om att verkligheten är helt annorlunda än den som föresvävat honom när han mer eller mindre improviserat fram vallöften som exploaterat det missnöje som uppenbarligen finns hos många och som burit honom fram till den högsta politiska posten i landet. Ganska snart kommer Donald Trump att framstå som den främste representanten för det etablissemang som han hela tiden har häcklat och kritiserat under 18 månaders valrörelse.

Detta talar i sin tur för att Trump ganska snart kommer att tona ner sina budskap och att de kraftigt kommer att nyanseras. Vilket bäddar för än mer ökat missnöje. Och vad det i sin tur i så fall kan komma att innebära vet ingen i dag.

Nu nog om detta. Det finns anledning att återkommande under de följande åren att framföra åsikter om vad som händer i USA. Just nu kan jag därför bara säga att min dag – för mig – har varit mycket bra. Även om den förmörkades av att Trump valdes till president.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.