Inser han nu..?

I dag har den blivande presidenten i USA Donald Trump varit på besök i Vita huset och hälsat på den sittande presidenten Barack Obama. Enligt vad som rapporterats – det var bara de två som möttes i Ovala rummet och de pratade i en och en halv timme – pratade de två om, enligt Trump, ”många svåra frågor”. Jo, jo – kanske fick Donald Trump en liten föraning om att alla frågor är svåra. För honom.

Alla enkla lösningar som han presenterat och utlovat är måhända lite mer komplicerade än att lösningen kan formuleras i en så kallad oneliner. Under hela valrörelsen har ju många förstått att Donald Trump – totalt oerfaren som han är inom politiken – inte riktigt förstått hur komplicerat samhället är. Att leda ett land är mycket svårare än att titta ut en tomt, köpa den och bygga ett hus på den. Eller att i välregisserade tv-såpor vara den som tycks veta allt och kunna allt och bestämma allt.

Plötsligt säger Trump efter mötet med Obama i dag att den sittande presidenten Obama är en ”mycket bra människa”. Vaddå? Blev han imponerad av Obamas resning och professionella agerande och av hans kunskaper?

Stillsamt sitter jag och funderar på om Donald Trump nu faktiskt börjar inse att det jobb han strävat efter kanske inte är så lätt som han låtit sina väljare tro att det är. Han verkade ju faktiskt lite tagen av att befinna sig i Vita huset där han ska bo de närmaste fyra åren. Stillsamt funderar jag på om han verkligen förstått att han vunnit, men att han sakta börjar göra det. Och därmed börja förstå att det inte blir så enkelt.

Ta bara det faktum att ungefär 4 000 människor ganska snart ska anställas av den nya regimen. De som jobbat för demokraterna och Obama förlorar sina jobb och nya krafter ska in. En stor majoritet av de som kommer att rekryteras är förstås oerfarna och det kommer att ta tid innan alla platser är besatta. Ändå ska den nya administrationen fungera från första dagen och från samma minut som Donald Trump svärs in som president.

Trots att Donald Trump verkade klart nedtonad under och efter besöket i Vita huset, så råder nog inte något tvivel om att han kommer att försöka genomföra sin politik och förverkliga sina vallöften. Ett sådant är till exempel att utse en åklagare som får till uppgift att ställa Hillary Clinton inför rätta. Det kan bli svårt att hitta en åklagare som kan driva ett mål där FBI två gånger har konstaterat att det inte finns någon grund för anklagelserna mot Clinton och att hon fört hemlig information vidare från sitt privata mailkonto.

Muren mot Mexiko kommer att bli 320 mil lång och uppskattningsvis kosta 300 miljarder kronor. Kommer den republikanska majoriteten i kongressen att gå med på en sådan utgift? Mer än två miljoner kriminella illegala invandrare ska skickas ut ur landet och om något land inte vill ta emot dem så ska det landets invånare inte få visum till USA. Invandring från ”terrorbenägna regioner” ska stoppas. Betalningen till FN:s klimatprogram ska stoppas och skatterna ska sänkas drastiskt. Obamacare ska skrotas och försvaret rustas upp kraftigt. Offentliga sektorn ska bantas med anställningsstopp och naturliga avgångar. Handelsavtal ska förhandlas om.

Allt detta är tänkt att ske under de första 100 dagarna vid makten. Det är knappast realistiskt, men så småningom kommer säkerligen politiken att dras åt det håll som skissats i valretoriken.

Som jag konstaterat tidigare är jag övertygad om att en Trumpdikterad politik på ett års sikt kommer att försämra landets ekonomi. Och att det i sin tur kommer att drabba hans väljare och många andra förstås hårt. Det i sin tur kommer att resultera i besvikelse och misstro mot det nya etablissemanget och med tanke på hur snarstucken Trump är och hur ovillig han är att erkänna misstag samt hur ivrigt han är att ”straffa” belackare och kritiker – ja, då kan det bli riktigt tuffa tag i det stora landet i väster.

Det är förstås bara spekulationer. Det som nu väntar är att Trump och Obama förmodligen kommer att träffas fler gånger för att övergången ska bli så smidig som möjlig. Det är ju väldigt viktigt att så sker. Ett vakuum i den högsta ledningen på en supermakt är det ingen som önskar.

Slutligen – min dag har varit bra. I morgon blir det förhoppningsvis också bra. I alla fall starten med lite träning. Sedan får vi se vad som händer. Sverige spelar ju VM-kval i fotboll borta mot Frankrike på kvällen. Det kan bli intressantare än både Doobidoo och Skavlan…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.