Svårt ändra valsystem

De som hade hoppats på att Bob Dylan skulle komma till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur kan nu ge upp. I ett personligt brev till Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius förklarar Dylan att han inte kan göra sig fri från andra åtaganden som han har i december. Det är heller inte klart om Bob Dylan skickar någon annan att ta emot priset åt honom. Världen får väl vänta och se vad som händer. Det är ju nu bara högtidligheter kvar och de är säkert viktiga och minnesvärda för dem som kommer. För alla oss andra var det nog mer intressant att få veta vilka pristagarna blev och varför de utsågs.

Fortfarande räknas det röster i det amerikanska presidentvalet. Och tendensen håller i sig och förstärks ju fler röster som räknas färdigt. Hillary Clinton hade under natten till i dag nästan en miljon fler röster än vad som tillfallit Donald Trump. Detta faktum kommer säkert av en del krafter att försöka utnyttjas till att börja en förändring av valsystemet. Det blir nog inte så enkelt. Att förändra konstitutionen tar minst sju år och det kommer att bli oerhört svårt under i alla fall de två närmaste åren att åstadkomma några förändringar. Republikanerna har ju majoritet i kongressens båda kamrar och är säkerligen inte så sugna på att förändra de regler som också har givit deras parti presidentposten.

Redan har den demokratiska senatorn Barbara Boxer gjort en framställan om att förändra systemet med elektorer, som hon anser vara odemokratiskt. Men vart det leder är i dagsläget oklart.

Alldeles nyss såg jag vår tidigare både statsminister och utrikesminister Carl Bildt bli intervjuad av Christiane Manpour i CNN. Anledningen är förstås att Carl Bildt i en artikel i Washington Post har förklarat att han tror – grundat på vad nyvalde och ännu ej tillträdde presidenten Donald Trump sagt under och före sin kampanj – att det här är slutet på västvärlden som vi känner den. Carl Bildt varnar för att allt det som vi byggt upp under decennier efter det andra världskrigets slut i form av demokrati, frihet, fri handel och stabila allianser hotas.

Under intervjun fick Carl Bildt gott om tid att utveckla sina farhågor, som så sent som i dag till en del bekräftades av uppgifterna att Ryssland satte igång ett förnyat och intensifierat bombande av såväl Aleppo och Idlib i Syrien bara timmar efter det att den ryske presidenten Vladimir Putin ringt upp och talat med Donald Trump. Vad de två talat om i detalj vet väl bara de två, men uppgifter har förmedlats som säger att Trump i alla fall har uttryckt åsikten att IS ska tillintetgöras. Donald Trump har ju flera gånger uttryckt sin nästan beundran för Putin och i det maktvakuum som nu råder – Barack Obama har ju bara två månader kvar av sin mandattid och kan inte göra så mycket – är det fullt möjligt och rent av troligt att Ryssland kommer att göra framstötar på olika håll för att inte minst pröva Nato. Ett Nato som Donald Trump uppenbarligen är tveksam till när det gäller dess paragraf att ett angrepp på ett Natoland är ett angrepp på alla Natomedlemmar.

Jag tror att jag stannar här för dagen. En dag som har varit god och det må man vara tacksam för.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.