Snarstucken Trump

Dagen har varit bra. Mycket bra. Efter en stillsam förmiddag var det dags för shopping och att kika på Vinterstudion där våra skidåkare begick den traditionella säsongpremiären i Bruksvallarna. Det var kul att se att Johan Olsson och Marcus Hellner verkar vara i så fin form redan. De två stod i särklass i herrarnas 15 km klassisk stil. Anna Haag skötte sig med den äran i damernas 10 km och kom tvåa. Det ska bli intressant att se vad Charlotte Kalla och Ida Ingmarsdotter kan prestera när det drar ihop sig till världscuppremiär nästa helg.

Nog om det. Dotter Moa har kommit på besök och knappt hade hon kommit förrän vi alla åkte till goda vännerna Janne och Ann-Sofie för att äta gott och för otvunget och avkopplande umgänge. En mycket trevlig kväll som vi bockar och tackar för.

Nyhetsmässigt har det varit svårt att följa med i dag eftersom nätet inte fungerade. Jo, en stund på morgonen och förmiddagen men sedan var det ur funktion ända till vi åkte iväg. Nu fungerar det tack och lov igen. Man har onekligen blivit  en smula beroende av att tekniken fungerar, vilket varje gång det händer blir en tankeställare om hur skört vårt samhälle är.

Att samhället är skört även i andra avseenden har vi nog alla blivit medvetna om alltsedan Donald Trump valdes till nästa amerikanska president. Under den 18 månader långa valrörelsen har han gång efter annan utmärkt sig genom märkliga påståenden om sakförhållanden men åtskilliga gånger även rasistiskt och sexistiskt. Det har stått helt klart för alla som har velat se och höra att han är hämndlysten och att hans strategi är att aldrig någonsin medge något fel, hur än mycket motsatsen kan bevisas.

Under kampanjen har Trump väldigt ofta använt Twitter för att föra ut sina budskap. De har kommit snabbt så fort han känt sig föranlåten att tycka något om något eller någon. Det tänker han tydligen fortsätta med även som president. Det är illavarslande. En president för en supermakt som USA kan inte och bör inte hålla på med sådant. Uttalandena som görs ska rimligen vara väl genomtänkta.

Men känner Trump sig sårad eller förolämpad så reagerar han. Det gjorde han exempelvis helt nyligen när hans vicepresident Mike Pence gick på en musikal i New York och där blev utbuad av delar av publiken. Efter föreställningen skickade ensemblen genom en skådespelare med ett budskap till den blivande vicepresidenten. Enligt DN var det följande: ”Vi är mångfaldens USA, som är ängsliga och oroliga över att den nya regeringen inte kommer att skydda oss, vår planet, våra barn, våra föräldrar, eller försvara oss och upprätthålla våra oförytterliga rättigheter.”

Detta reagerade Donald Trump på genom att på Twitter skriva: ”Vår underbara framtida vicepresident Mike Pence trakasserades på teatern i kväll av ensemblen i Hamilton” och i ett senare meddelande krävde han en ursäkt av artisterna som han ansåg ha varit ”väldigt oförskämda”.

Det är i sanning häpnadsväckande att den blivande presidenten är så snarstucken att han uppenbarligen inte tål ens att hans ersättare under de fyra kommande åren får med sig ett harmlöst budskap som uttrycker oro inför framtiden.

Häpnadsväckande är förresten en underdrift. Jag kan rent av bli ängslig över vad Trump och hans administration kan komma att hitta på och ställa till med. Det finns ju ingenting – absolut ingenting enligt min ringa åsikt – som talar för att hans mandatperiod kommer att stärka fred och demokrati. Det är skrämmande.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.