Framtiden för äldre

Det är väl ett antal år sedan som SVT visade en serie program från ett äldreboende i Lycksele. Om jag minns rätt var väl tanken att man på äldreboendet med hjälp av flera experter skulle få det till att bli landets bästa äldreboende. Programmet fick stor uppmärksamhet i alla fall och jag såg alla avsnitten.

Ett par som var med i programmet var geriatrikprofessorn Yngve Gustafsson som har sin bas i Umeå och den kände krögaren Leif Mannerström. Den senare granskade maten som de äldre serverades och han hade många synpunkter både på näringsinnehållet och hur maten serverades samt kontrollen av hur de gamla åt. Gustafsson koncentrerade sig på medicinanvändningen och kunde enkelt konstatera att de äldre på det boendet övermedicinerades. Faktiskt var det så att Gustafsson såg till att ta bort en del mediciner från enskilda individer och genast mådde dessa personer mycket bättre!

Situationen förbättrades definitivt under tiden som inspelningen gjordes. Personalen var tänd på och entusiastiska över de nya rutinerna och den stimulans som de inkallade experterna utgjorde. De äldre levde upp och upplevde klara förbättringar i vården och omsorgen. Men en uppföljning ett år senare visade att verksamheten fallit tillbaka till de tidigare rutinerna. Medicingenomgångarna hade inte genomförts på det sätt som var tanken och de äldre som krävde medicin fick åter för många mediciner – i många fall läkemedel som tog ut varandra och som därför inte fick någon som helst effekt. Mathållningen hade åter igen blivit sämre genom att det blev som tidigare.

Hur det är i dag har jag inte en aning om. Inte heller vet jag hur det är på alla de andra boendena som finns runt om i landet – boenden som naturligtvis kan vara både offentligt och privat drivna. På en del håll är det säkert väldigt bra och på andra håll är det inte alls så bra. Och det gäller oavsett vem som är driver verksamheten.

I allmänhet har jag en mycket bestämd känsla av att det finns en stor potential till förbättringar. Inte minst när det gäller de två områden som jag redan berört – mat och mediciner. Återkommande hör vi talas om hur dålig maten är. Kanhända att det är lite bättre på boendena där personalen i alla fall har en chans och en möjlighet att hålla koll på om de äldre får i sig så mycket mat som krävs. När det gäller matleveranser ut till äldre som fortfarande bor hemma är det nog mycket sämre. Den maten är enligt vad som då och då framställs i media inte alls bra. Portionerna är små, maten är illa lagad och den lilla portionen känns inte alls aptitlig.

Nyligen upprepades larmsignalen att 10 000-tals äldre är undernärda och faktiskt riskerar att svälta ihjäl. Det låter onekligen dramatiskt och är det naturligtvis. Det skulle faktiskt vara ytterligt intressant om detta kunde undersökas och dokumenteras på ett bättre sätt än mer eller mindre lösa påståenden. När en gammal människa dör finner man alltid en dödsorsak. Inte sällan är det så att organen ger upp och då heter det förstås att personen har dött lugnt och stilla i en hög ålder. Döden är ju naturlig och det enda säkra vi vet om framtiden.

Men finns det en möjlighet att närmare undersöka dödsorsaken. En lång tids undernäring kan självklart påskynda döden, men aldrig har det väl skrivits en dödsattest där orsaken till dödsfallet är svält. Kanske är det ändå så, men den orsaken skrivs aldrig in. Det skulle ju bli ett himla liv – inte bara här i landet utan överallt – om det i välfärdslandet Sverige skulle stå klart att gamla människor ganska ofta dör av långvarig undernäring. Jag kan mycket väl föreställa mig att liknande förhållanden råder i många andra europeiska länder och i västvärlden över huvud taget.

Att komma till rätta med det här borde vara en självklarhet. Det låter sig lätt sägas, men är betydligt svårare i praktiken – verkar det som. Det är svårt att rekrytera personal och det är dyrt att hålla personal. Det är dyrt att bygga boenden. Befolkningen blir ju dessutom äldre och även om vi som börjar komma till åren är friskare än tidigare så kommer obevekligt en del krämpor som ibland kräver åtgärder.

Framtiden för de äldre ser inte så där väldigt ljus ut i det perspektivet. Men kanske får vi hoppas på att samhället börjar se oss äldre som en resurs. Om inte annat utifrån utgångspunkten att vi skapar jobb och därmed fler skattebetalare.

Slutligen något om min dag, som har varit bra. Dotter Moa har visserligen åkt hem, men jag lurade med henne till Friskvårdskompaniet i morse. Sedan snackade vi om manligt och kvinnligt i en mycket snäv bemärkelse. Nämligen hur män tar av sig en t-tröja och hur kvinnor tar av sig en t-tröja. Titta en smula på länken https://m.youtube.com/watch?v=lnBZFFK02LU så förstår ni vad jag talar om. Jag har då aldrig tänkt på det tidigare.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.