Kuba och USA

I morse meddelades i kubansk radio att Fidel Castro har dött. Han blev 90 år, vilket är en aktningsvärd ålder för en revolutionär som genom- och överlevt både strider och attentatsförsök. Under de senaste tio åren har han varit sjuklig och hans bror Raúl har styrt landet, dock utan att hitta på särskilt mycket själv. I bakgrunden har alltid Fidel funnits.

Det kommer naturligtvis att skrivas oändligt mycket om Fidel Castro. Somliga kommer att hylla honom som ledare för den kubanska staten, medan andra nog bara kommer att konstatera att han förvisso haft en stor roll att fylla, men att han ledde en kommunistisk stat där åsiktsfrihet och yttrandefrihet och demokrati bara var begrepp utan innehåll. Ekonomiskt har landet hela tiden varit en katastrof.

Det ska bli intressant att se vilka förändringar som Raúl Castro nu kan få igenom. Det spända förhållandet under decennier med USA har ju börjat lätta vilket är tack vare USA-presidenten Barack Obama. Kanske lättar de än mer med nästa president Donald Trump som förmodligen ser möjligheten att via sitt företagsimperium öppna ett lukrativt casino på den närliggande önationen.

Om det nu blir så att Donald Trump blir president. Det gröna partiets presidentkandidat Jill Stein, som kom fyra i presidentvalet, har samlat in tillräckligt med pengar för att kunna kräva omräkning i delstaterna Wisconsin, Pennsylvania och Michigan. I Wisconsin och Michigan skilde det 22 177 respektive 10 704 röster mellan Donald Trump och Hillary Clinton medan det var 70 638 röster som skilde dem åt i Pennsylvania.

Hittills har räkningen av röster visat att Hillary Clinton fått mer än två miljoner fler röster än Donald Trump. Skulle det vara så att Clinton får fler röster i dessa tre stater får hon också – rimligen – dessa delstaters elektorsröster och då vinner hon presidentvalet. Just i dag har Hillary Clinton och hennes kampanj anslutit sig till kravet på omräkning av rösterna. Nu är det inte så enkelt att få till en omräkning. Det kostar nämligen pengar.

Varje delstat har sin bestämda beloppsgräns för att en omräkning ska genomföras. För att klara kraven på en omräkning inklusive alla advokater och andra som ska engageras beräknas det kosta – för de tre delstaterna – någonstans mellan 60 och 70 miljoner kronor. Jill Stein har nu i skrivande stund samlat in drygt 5 779 000 dollar (målsättningen är sju miljoner dollar). Bara under den senast halvtimmen har det kommit in 25 000 dollar.

För den som vill stödja en omräkning går det bra att skicka in allt från 5 till 2 700 dollar och jag lurar faktiskt på att skicka en slant. Om det sedan skulle resultera i att omräkningarna av rösterna i de tre delstaterna leder till att Hillary Clinton blir president i stället för Trump känns det som om det skulle vara en god investering att bli av med fem eller tio dollar. Och är det fler än jag som är sugen på detta är det bara att gå in på https://jillstein.nationbuilder.com/recount och ge en slant.

I går hann jag inte med att skriva att jag helt apropå träffade på en väl känd bekant – Centerns riksdagsledamot i Västerbotten Helena Lindahl. Det var väldigt länge sedan jag träffade henne. Ja, jag tvivlar på att vi mötts någon gång efter det att jag lämnade Norran i slutet av 2009 för att bli arbetsbefriad fram till halvårsskiftet 2010. Helena var ju fram till valet 2010 gruppledare för Centern i Skellefteå kommunfullmäktige och vi hade ofta kontakt med varandra på den tiden. I valet 2010 kom hon in i riksdagen som ersättare för Maud Olofsson och när hon avgick som statsråd och då även avsade sig riksdagsmandat tog Helena över det.

Det var så kul att möta henne. Hon är samma glada och positiva människa som hon var när hon hade Skellefteå som politisk bas och det är kul att det går bra för henne och hennes parti.

Slutligen något om min dag. Den har varit bra  ända från kvart över fem i morse tills nu… Får väl tro att det fortsätter så.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kuba och USA

  1. Moa skriver:

    OMRÄKNING, pappa, inte omröstning. Och bara USA-medborgare får donera, tyvärr. .. jag har redan försökt! 🙂

Kommentarsfältet är stängt.