Irriterad Trump

Som jag var inte på i går så håller det Gröna partiets ledare i USA, Jill Stein, på att samla in pengar för att få till stånd omräkningar av röster i Wisconsin, Pennsylvania och Michigan. I Wisconsin och Michigan finns det relativt sett goda chanser till att en omräkning ger en annan vinnare av presidentvalet. Nämligen att Hillary Clinton tar hem vinsten i stället för den redan utropade näste presidenten Donald Trump. På valnatten skilde det bara några tiotusentals röster mellan kandidaterna i Wisconsin och Michigan medan det var ungefär 70.000 i Pennsylvania.

I dag har den utropade vinnaren av presidentvalet Donald Trump gått till både försvar och attack mot de omräkningar av röster som är på gång. Han hävdar att han vunnit valet och att Clinton en gång har erkänt sig besegrad. Han säger att det Gröna partiet bluffar för att fylla på sin kassakista och att det demokratiska partiet är demoraliserat. På Twitter, där dessa anklagelser presenteras, säger han också att det förstås var han som vann valet.

Ingenting säger han om det faktum att han under valrörelsen hotade med protestera på alla möjliga och tänkbara sätt om det var så att Clinton skulle vinna valet. Då minsann skulle det räknas om röster i varje delstat om så krävdes för att visa att valet var riggat. Nu blev det så under valnatten att han utsågs till segrare, men fortfarande finns rättigheten att begära omräkning av rösterna. Det är egentligen inte något att bli upprörd över, men Donald Trump reagerar sannerligen inte logiskt och konsekvent.

I går skrev jag att jag funderade på att bidra till insamlingen som ska ge de ekonomiska musklerna till en omräkning i de tre delstaterna, men det kan man inte göra härifrån. Just nu i skrivande stund fattas det ungefär 900.000 dollar för att målet att få ihop sju miljoner dollar är uppnått. Pengarna som finns nu räcker till kostnaderna för omräkning i Wisconsin och Pennsylvania och om de återstående slantarna ramlar in till onsdag så räcker de också till omräkning av rösterna i Michigan. Jag hoppas att det blir så och jag hoppas att omräkningen ger Clinton segern så att elektorerna när de samlas 19 december kan utse henne till nästa president i USA.

Vilken reaktionen skulle bli hos Donald Trump – och hans mest stridbara väljare – kan man då bara ana. Det skulle bli ett väldigt liv och förmodligen stora oroligheter som eldades på av huvudpersonen Trump själv. Ändå vore det bättre än om Trump blir president, kan jag tycka.

I dag är det också primärval i de konservativa leden i Frankrike om vilken person som de ska lyfta fram som kandidat i nästa års presidentval. Det står mellan de båda tidigare premiärministrarna François Fillon och Alain Juppé. Den förstnämnde fick 44 procent av rösterna i den första omgången och lutar sig avsevärt mer mot de argument som Nationella frontens ledare Marine Le Pen för fram. Om det blir Fillon som vinner i dag är risken mycket stor för att det blir han som i presidentvalet ställs mot just Marine Le Pen och det skulle innebära, tror jag, att parterna näst intill skulle hamna i en tävlan om att vara så nationalistisk, patriotisk och främlingsfientlig som möjligt. Och resultatet av en sådan kamp och slutligen vem som utses till president skulle få ytterligare negativa konsekvenser för utvecklingen i Europa.

Det finns alla skäl att återkomma till dessa ämnen senare. I dag har det varit mycket Vinterstudion för min del. Jag har också varit ut till flygplatsen, men såg dessvärre inte något plan där varför jag åkte hem igen. Det är alltid roligt att spana på plan, men inte när det blåser kalla vindar. Och planen som landar i Skellefteå är det ju inte något märkvärdigt med – egentligen. Men det är eller kan vara kul ändå.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.