Gillar inte bockbrännare

I går samlades enligt uppgift ungefär 20.000 människor för att kika på den världsberömda halmbocken i Gävle. I år var det nämligen 50 år sedan den första bocken restes till jul. Tyvärr har det blivit så att bocken bränts ner under en majoritet av dessa år. I går – bara ett par timmar efter det att bocken avtäckts – eller hur det går till – sattes den i brand och totalförstördes än en gång. Två vakter fanns på plats och förhoppningen var naturligtvis att den i alla fall inte skulle brännas ner förrän efter jul.

När en av vakterna gick på toaletten passade någon på att kasta något brännbart på bocken som fattade eld. Den som satte bocken i brand försvann sedan på cykel. Det återstår att se om polisen får tag på den som gjorde det. Bara vid ett par tillfällen har polisen kunnat gripa bockbrännarna och dessa har fått sina straff.

Jag tycker att det är sorgligt att det tydligen uppstått något av en sport hos vissa personer att bränna denna bock. Kommunen lägger ner en styv slant på att sätta upp den varje år och varje år – nästan – går dessa pengar bokstavligen talat upp i rök. Och varje gång det händer blir det stora rubriker inte bara i Sverige utan även i andra länder.

Det är nästan så att man kan börja tro att de marknadsansvariga för Gävle i kommunen och hos handlarna hoppas på att bocken ska brinna. Det har ju blivit en ”grej” som ger eko i medierna. Och all reklam är ju god reklam, som det brukar heta. Ändå tycker jag det är så fel att förstöra det som på detta sätt byggts upp. Snart har vi väl nått dithän att bockbranden blir något naturligt som det inte är något att skriva om eller rapportera från. Så mot den bakgrunden vore det kanske inte så tokigt om nästa bock faktiskt får stå kvar under hela den planerade tiden. Det skulle i alla fall jag välkomna, trots att jag inte har någon som helst anknytning eller koppling till Gävle. Annat än att Gävle var residensstaden när jag bodde och verkade i Hudiksvall och att det i sin tur gav upphov till regelbundna resor dit när exempelvis landstinget hade sina möten.

Så lite om Donald Trump i dag också. Han är mäkta irriterad över att det ska ske en omräkning av rösterna i tre delstater. Nu hävdar han att han ändå fick flest röster i valet om man räknar bort ungefär tre miljoner illegala röster. Varifrån han fått detta är det ingen som vet. Hillary Clinton fick ungefär 2,2 miljoner fler röster än Trump enligt den räkning av rösterna som har gjorts. Men Trump tror inte på detta utan hittar på något som i hans egen värld gör honom till vinnare.

Det är en märklig och farlig man, denne Donald Trump. Må verkligen omräkningen av rösterna resultera i att Hillary Clinton får elektorsrösterna i de tre delstaterna och därmed att hon vinner valet och blir nästa president. Det skulle kännas tryggare för mig och för många, många andra.

Min dag har har varit bra. Inte mycket att göra dessvärre men träningen på morgonen kändes behövlig. En artikel är författad till den tidning som Sunnanå ska ge ut i december och under kvällen blev det mer Sunnanå i ett långt möte. Vi får väl se vad som händer i morgon. Alltid blir det något. Eller inget.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.