Skatt slår mot Norrland

I dag presenterades utredningen som föreslår att en så kallad flygskatt införs. Det sägs att den ska införas för att på sikt begränsa flyget och därmed dess koldioxidutsläpp. Skatten föreslår bli införd från och med 1 januari 2018 och den kommer, enligt utredningen, att delas in i tre nivåer. Dyrast blir det att flyga till andra kontinenter som resmål i Asien, Australien eller USA och Sydamerika. En sådan tur- och returresa blir enligt förslaget 430 kronor dyrare.

Mellannivån ligger på 280 kronor och gäller resmål som i och för sig finns på andra kontinenter men inte längre bort än 600 mil från Arlanda. Den lägsta nivån är 80 spänn och gäller resor i Europa. Dessa skatter kan bara tas ut om flyget går från en svensk flygplats. En tur och returresa inom Sverige kommer därför att bli 160 kronor dyrare medan den bara skulle bli 80 kronor dyrare om man flyger till Kanarieöarna.

En flygskatt skulle absolut inte vara bra för Västerbotten och Norrbotten. En tanke bakom flygskatteförslaget är att folk ska välja andra sätt att resa eller att inte resa alls. Vad är alternativen från exempelvis Skellefteå, Luleå och Kiruna eller från Arjeplog, Arvidsjaur och andra orter i inlandet?

Från och till Skellefteå kan man inte åka tåg såvida man inte har åkt bil eller buss i fem, sex mil först. Sedan tar tågresan många, långa timmar i anspråk. För att åka ner till exempelvis ett möte i Stockholm krävs två nätter på tåg. Vilka har tid och lust med det? Man kan också åka bil för att ta sig neröver i landet. Det brukar jag själv föredra. Och så finns ju möjligheten att först åka till Umeå för att ta tåget därifrån ner till Stockholm. Det gäller också om man vill åka något annat än tåg hela långa vägen från Kiruna och Luleå till storstan eller att ta sig från dessa orter till Umeå för att åka tåg därifrån.

Resorna skulle kompliceras något alldeles väldigt och alla alternativa resor tar så mycket mer tid och kostar så mycket mer pengar sett till hur ineffektiv restiden är för resenärerna. Och det gäller i alla avseenden och för alla – affärsresenärer, pensionärer och turister eller vad ni vill. Att göra det effektivaste kommunikationsmedlet dyrare bara för att det ska användas mindre är stolligt.

Regeringen kommer att lägga fram förslaget. Det är helt klart och finansminister Magdalena Andersson (S) är glad över att skatten kommer att ge ungefär 1,7 miljarder kronor till statskassan. Hur stora miljövinsterna kan tänkas bli talas det inte något om, vilket väl är symptomatiskt för saken som sådan. Det gäller för regeringen att plocka in mer slant och då passar det ju bra med Miljöpartiet i regeringen att göra detta utifrån ett argument att miljön kommer att skonas.

Företrädare för Norrlandsregionen har fullständigt gått i taket för dessa konkreta tankar. Socialdemokratiska kommunalråd i Norrlandskommuner rasar och kritiserar sitt parti väldigt hårt. Men kommer det att göra någon skillnad? Knappast. Den socialdemokratiska traditionen är ju att partiföreträdare får väsnas ett tag. Det gör ingenting eftersom de i slutändan sväljer förtreten och rättar in sig i ledet enligt vad som dikteras från ovan. De norrländska företrädarna representerar inte heller särskilt många, kanske det resoneras i Rosenbad eller i partihögkvarteret på Sveavägen.

Det finns även en uppenbar risk för att förslaget ändå kommer att gå igenom riksdagen även om en majoritet i form av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna är emot förslaget. I och med att förslaget handlar om införande av en skatt så ligger det i budgeten och enligt den ordning som gäller går det inte att lyfta ut en enskild budgetpost utan budgeten ska tas i sin helhet. Eftersom oppositionen lägger ner sina röster när budgeten ska antas, så blir det som regeringen föreslår.

Jag har kikat lite på vad DN skriver på sin webb om hur finansministern kommenterar det hela. Då blir jag faktiskt upprörd. Det är så många floskler som hon uttalar, enligt min mening. Som ilskan från Norrland exempelvis vilket hon kommenterar på följande sätt: ”Här finns en stor oro i Norrland. Jag tar den oron på djupaste allvar. Jag kommer naturligtvis att lyssna på de här kommunalråden.” Men undantag ska hon inte göra från det som utredningen föreslår.

Om utredningen blir verklighet blir en Thailandsresa med två vuxna och två barn drygt 1.700 kronor dyrare. Om det säger finansminister Andersson: ”De här pengarna kommer på ett eller annat sätt tillbaka till svenska folket. Vi får se vilket sätt det kommer att ske, men säkert kommer barnfamiljerna att få ta del av det på något sätt.”

Det är kommentarer som naturligtvis i mina öron bara låter som ord sagda i trygg förvissning om att ingen journalist eller någon annan kommer att fråga henne inför valrörelsen 2018 hur och på vilket sätt som barnfamiljerna har fått del av just dessa 1,7 miljarder. Så öronmärkta är sannerligen inte skatteinkomsterna och skulle hon mot förmodan få en sådan fråga kan hon säga nästan vad som helst.

Nåväl, dagen går mot sitt slut. Den har varit bra för mig med träning på morgonen och sedan inte mycket mer än skrivande för mitt eget höga nöjes skull och lite annat pyssel.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.