Hemska bilder

Vilka fruktansvärda bilder från östra Aleppo i Syrien, som visats i dag i svensk tv och i nyhetsprogrammen. Jag tror att ingen människa kan vara oberörd inför dessa bilder. Jo, de som krigar – al Assads regeringsstyrkor, ryssarna som bombar, Hizbollahkrigarna och elitsoldaterna från Iran som hjälper Assadregimen att förstöra landet och döda befolkningen. De är förstås immuna för sådana här bilder, förblindade som de är att utplåna oppositionen som märkligt nog kallas för rebeller.

al Assads krig mot oppositionen har nu pågått i mer än sex år – längre än andra världskriget. Om bara fyra månader går detta krig in på sitt åttonde år. Och de bilder som i dag har förmedlats ut från Aleppo, sådana bilder har kunnat tagits under varje dag på olika ställen i landet alltsedan regeringsstyrkor började skjuta ihjäl folk i de södra delarna av landet. Då blommade det som kallades för den arabiska våren i Egypten och när en del människor protesterade mot att polisen varit hårdhänt mot barn som busat, så bröt helvetet lös. De protesterande möttes av kulor och död. Sedan har det bara fortsatt.

När civila försöker fly från den skoningslösa och intensiva bombningen av östra Aleppo och under flykten mejas ned och dödas – ja, det är obeskrivligt. Jag är nog inte den enda som funderar på när dödandet ska ta slut. Och vågar man tänka tanken hur det blir därefter? Vad kommer att hända då? Med alla stridande grupper som ibland slåss tillsammans och ibland slåss mot varandra är risken väldigt stor att det blir som i Libyen där kriminella och tungt beväpnade grupper fortfarande slåss om mark och makt.

Jag lider med dem som fortfarande är kvar i landet och som inte ser någon ljusning, även om det för dem också finns en vardag i det djupa eländet som de lever i.

Här hemma är det lugnt och stilla och nyhetsmässigt görs det mesta och det bästa för att göra våra saker till stora händelser. En sådan är att Statistiska centralbyrån, SCB, i dag presenterade sin stora opinionsundersökning. Den görs två gånger om året och är mer tillförlitlig än de månatliga undersökningarna eftersom den omfattar så många fler personer som svarat på frågorna.

Enligt denna undersökning ökar de rödgröna partierna sitt försprång framför de fyra allianspartierna. De rödgröna har 41,4 och de borgerliga partierna får 37,9 procent. Sverigedemokraterna landar på 17,5 procent. När denna partisympatiundersökning presenteras och diskuteras hamnar de inblandade väldigt snabbt i vem som ska regera med vem efter nästa val. Det känns onekligen lite tidigt att prata om det. Valet ligger ju nästa två år framåt och det hinner hända väldigt mycket som drastiskt kan kasta om förutsättningarna. Men om jag ska ha något ord med i laget redan nu, så tror och tycker jag att det börjar bli dags för en regering som bryter den förlamande blockpolitiken. Återstår att se hur det blir och vilka politiska partier i så fall som vågar och vill bygga en bro över blockgränsen.

Min dag har varit helt acceptabel. Ja, rent av god och det är jag förstås tacksam för.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.