Riktig linje av Centern

Sommartalen som våra partiledare håller är legio. De hålls efter sommarledigheterna och när den politiska vardagen börjar igen och de brukar få en viss uppmärksamhet av medierna. Störst intresse från medier och den breda allmänheten får väl partiledarna för sina tal i Almedalen. Men stora tal hålls inte bara när det är sommar och sol.

I dag höll Centerpartiets ledare Annie Lööf sitt jultal. Jag visste faktiskt inte att hon eller några andra av hennes partiledarkolleger höll sådana. Trodde bara att jultal i offentligheten var förbehållet statschefen, det vill säga kungen.

Nåväl, det tal som Annie Lööf höll överraskade många. Inte då att hon talade utan mer innehållet i det hon sade. Centerpartiet har ju inte traditionellt haft försvarsfrågor som sin högsta prioritet, men i dag lyftes den frågan ordentligt av Lööf.

Anledningen är självklart det förändrade säkerhetsläget där framför allt Rysslands militära ageranden i Ukraina, annekteringen av Krim samt den väsentligt ökade aktiviteten i Östersjöområdet skapar mycket oro. Lägger man därtill vad den tillträdande presidenten i USA, Donald Trump, aviserat så finns det anledning till än mer oro.

Lööf anser att en försvarsberedning bör inkallas så snart som möjligt att den ska få i uppgift att nå målsättningen att svenskt försvar ska nå upp till snittet för vad våra nordiska grannländer lägger ner på försvaret. I dag är Sverige det land i Norden som satsar minst på försvaret.

En viktig punkt, mycket viktig punkt som mycket snart blir högaktuell, är hur regeringen ställer sig till frågan om ryssarna ska få tillgång till strategiskt viktiga hamnar – Slite på Gotland och Karlshamn i Blekinge – när Nord Stream II ska byggas. Lööf anser med rätta att dessa hamnar inte ska öppnas för ett land som beter sig aggressivt i Östersjöområdet. I den här frågan är samtliga oppositionspartier helt överens, men regeringen har ännu inte sagt vare sig bu eller bä. Om jag uppfattat situationen rätt så kommer regeringen i nästa vecka att ge någon form av besked. Det beskedet måste bara bli att hamnarna stängs för ryssarna.

En fråga som under åren orsakat kontroverser och skapat stora debatter är om Sverige ska ansluta sig till Nato. Också i den här frågan ger Annie Lööf nu besked om att Centern anser att ett brett arbete som siktar till ett medlemskap bör inledas och att detta också ska samordnas med Finland.

Kanske tycker många att försvarsfrågan inte är så viktig. Det är ju så många andra frågor – inte minst den än så länge tämligen oviktiga frågan om vem som ska regera med ven efter nästa val – som anses viktiga. Och som kanske är lättare att diskutera eftersom det är frågor som mer grundar sig på spekulationer och tyckanden än på reell sakpolitik och pengar. Men försvarsfrågan förtjänar en högre prioritet och bör lyftas upp i debatten.

Och då inte för att underblåsa rädslan för ryssen utan fastmer för att i en alltmer osäker värld och en säkerhetspolitiskt förändrad och försämrad tillvaro se till att öka den egna försvarsförmågan. En försvarsförmåga som kan förstärkas genom samarbete med Finland, men också med Nato. Men då måste vi nog bli medlemmar i den organisationen först och främst. Och, som sagt, vi måste bygga upp vår egen försvarsförmåga högst väsentligt. Annie Lööf talar om att det under nästa period krävs årliga uppräkningar av kostnaderna för försvaret med elva miljarder kronor för att kunna nå det genomsnitt som gäller i Norden. Förmodligen kommer mer pengar än det att krävas för att nå en sådan nivå eftersom våra grannländer redan nu rustar mer än vad Sverige gör.

Annan intressant läsning i dag har varit hur Donald Trump håller på att forma sin regering som ska tillträda om drygt en månad. Till det kan jag återkomma, men det bygger inte förtroende för hans politik när en stor del av de tillkommande regeringsmedlemmarna är antingen gamla militärer (generaler) eller multimiljardärer eller bara hängivna beundrare av Trump.

Min dag har varit god och jag har faktiskt fått en del gjort. Men mycket mer behöver göras. Dagarna flyr snabbt och jag får nog se till att lägga på ett kol. Jag missade gympasset i onsdags och det ser banne mig ut som att jag också missar det i morgon. Så kan det vara här i tillvaron.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.