Viktig tävling på gång

Dottern satte myror i huvudet på mig i dag. Det handlar om det svenska språket och hur man säger – och stavar – vissa saker. De exempel hon drog var följande. Statsråd kan ju vara både män och kvinnor. Ett kvinnligt statsråd som blir med barn är ju otvivelaktigt gravid. Det går att säga på olika sätt. Som att statsrådet är med barn – det är väl det enklaste. Eller att hon är havande eller att hon ska få barn om si eller så lång tid.

Men om man envisas med att säga på samma sätt som man säger ”en gravid kvinna” om statsrådet. Säger man då ”ett gravid statsråd” eller ”ett gravitt statsråd” som i det senare fallet kanske ska stavas ”gravidt”. Svara på det den som kan.

Det andra exemplet är likartat. Nu handlar det om ett lejon som inte är särskilt modigt utan i stället väldigt skraj. Det kan sägas på olika sätt. Men kan man också säga ”ett rädd lejon”? Kanske ska det i stället heta ”ett rätt lejon” (fast det blir väl fel) och kanske ska det i så fall stavas ”ett räddt lejon”.

Det är lite klurigt att fundera på sådana här saker. I dessa fall går det som sagt mycket enkelt att säga på något annat sätt och det gör väl de flesta eftersom de exempel som dottern hänvisar till känns omöjliga.

Själv har jag halva livet funderat på varför det heter en lus, flera löss och en blus, flera blusar. Antingen ska det hela flera blöss eller flera lusar. Men det finns väl de som har synpunkter också på det.

När jag är inne på dottern och vad hon gör, så har jag många gånger lovordat henne. Hon är helt enkelt kanon. Otroligt kreativ, smart och händig med det mesta. Nu snart stundar något som ni alla kan vara med i.

Två av hennes kusiner i Kalmar, Patrik och Per, samt deras syster Hanna och mamma Birgitta utgör två lag. Förra året tävlade dessa lag mot varandra i pepparkaksbak. Nu i år är Moa och jag med i tävlingen. Senast på söndag klockan 16 ska respektive lags pepparkaksbygge läggas ut på en speciell sida på Facebook – The Theander Ginger bread contest. På den sidan ska alla kunna gå in och gilla det bidrag som de anser vara bäst. Röstningen kommer att pågå till nästa fredag klockan 21. Lita på att jag kommer att påminna er.

Moas och mitt lag är lite speciellt. Hon är ju i Sundsvall och jag i Skellefteå. Hon är som sagt kreativ, händig och pysslig och får stå för baket. Jag fungerar mer som en coach och rådgivare på distans. Mina erfarenheter från pepparkakshusbyggen är inte de bästa. När Moa var liten gjorde jag några hus inför några jular och de stod inte upp ens så jag hann ta en bild av dem. I år däremot är jag övertygad om att vi vinner. Om inte annat så blir vi vinnare i våra egna ögon.

Apropå vinnare och de som vunnit trots att de har fuskat (jag antyder verkligen inte att några i släkten fuskar) så har den andra delen av den internationella antidopingsbyrån Wadas rapport om den ryska dopingen presenterats i dag. Den visar att mer än 1.000 ryska idrottare i 30 idrotter varit inblandade. Toppidrottare och medaljörer i London-OS och vinter-OS i Sotji samt i paralympics har manipulerat urinprov. Bland dem tolv medaljörer i Sotji varav fyra av dem var guldmedaljörer.

Skandalen är otvivelaktigt den största som idrottsvärlden har skådat. Gamla DDR, Östtyskland, bedrev en statlig organiserad doping men det blev slut med det. Men att Ryssland på 2010-talet bedriver statligt organiserad doping av idrottare är häpnadsväckande. Den första rapporten som Wasa presenterade i somras var illa nog och den fick till följd att Internationella friidrottsförbundet uteslöt det ryska friidrottsförbundet ur gemenskapen till dess att deras nationella dopingtester blir korrekta och trovärdiga. Många ryska idrottare fick inte delta i Rio-OS i somras.

Ryssland och deras företrädare förnekar alla anklagelser och ställer sig helt oförstående till Wadas rapport. Enskilda ryska företrädare har dock erkänt att de har manipulerat urinprov och andra tester i massor och konsekvent för att undvika att ryska idrottare fastnar i dopingkontrollerna som Wada gör. De vetenskapliga bevisen för den statskontrollerade dopingen är övertygande.

Varför gör Ryssland detta? Är det en del av president Putins politik att ”återupprätta” Rysslands storhet och att få räknas som en supermakt på alla områden. Ambitionerna för att nå det målet har ju visat sig på Krim och i Ukraina och genom en väldig militär upprustning. Genom det statskontrollerade fusket inom idrotten har Ryssland ordentligt degraderat sin tilltro runt om i världen. Fuskar man där så är fusket och korruptionen en del av staten och genomgripande överallt i det ryska samhället.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.