Tack alla – vi vann

Jaa! Vi vann! Nu är det klart att lag Norrland, det vill säga dotter Moa och jag, vann tävlingen om vilket lag i den lilla släkten Theander som hade gjort det bästa pepparkaksbygget. Vi fick 57 röster och jag tackar alla som har lyssnat till min och vår uppmaning att lägga sina röster just på det bidrag som vi tävlade med – sjöjungfrun.

mermaid3.jpg

Det är Moa som har svarat för bygget. Mängder av pepparkaksdeg har gått åt till provbak och ombak när något gått snett. Kristyr i massor och godis. Två veckor av intensivt bak på all ledig tid när degen formades och sjöjungfrun skapades investerades och det gör segern särskilt skön.

För den eller dem som vill veta kan jag meddela att Moa just nu, fredag kväll, bakar pepparkakor. Det blev deg över, men nu är det bara vanliga platta kakor i olika former som gräddas.

Än en gång tack till alla som röstade på oss. Jag lyckades mobilisera en del vänner som jag har både här hemma i Sverige, men även i USA och Egypten. Thank you till dem. Genom vinsten får vi möjlighet att så snart tillfälle ges pika deltagarna i de andra två lagen. Men det blir snälla pikar som ska tjäna som inspiration och laddning inför nästa års tävling. Jag tar för givet att det blir en då också.

I USA har president Barack Obama precis avslutat sin sista presskonferens för året. Under den klargjorde han att det var Ryssland som gick in och hackade demokraternas servrar , vilket påverkade valet till demokraternas och Hillary Clintons nackdel. I dag har också FBI bekräftat det som CIA redan konstaterat att det var Ryssland som låg bakom hackerattackerna. Barack Obama var klar över att Ryssland kommer att få betala för det i en eller annan form.

Frågan är vad USA kan – och vill – göra. Barack Obamas tid som president är snart ute och i januari träder Donald Trump in som president. Det var ju han som i höstas under valkampanjen uppmanade Ryssland att gå in och hacka Clinton för att få reda på vad som sagts i den epost som Clinton skickat från sitt privata konto. Det var också den eposten som senare kom fram – efter det att Ryssland hackat servrarna som använts.

Om Donald Trump kommer att fortsätta och faktiskt låta Ryssland betala för att landet, av allt att döma med president Vladimir Putins goda minne, hjälpte honom att vinna presidentvalet är en annan historia. Trump har flera gånger lovordat Putin och nu har ju Trump dessutom nominerat en utrikesminister som fått ta emot den högsta utmärkelsen en utländsk person kan få – vänskapsmedaljen – ur Putins hand. Gissningsvis kommer inte Trump att förespråka vidare och ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Dock kvarstår faktum – att Ryssland hackat servrar i USA för att påverka valet. Samma sak håller på att hända nu i Tyskland och i Frankrike och andra EU-länder. Ryssland har rimligen ett intresse av att splittra EU för att på det sättet försöka få EU att ge upp sanktionerna mot landet. Men också för att Ryssland och Putin ska få framtida bundsförvanter i de extrema högerkretsar som växer fram i Europa – och i Sverige.

Att dessa omfamnar Putin är kanske inte förvånande. Men jag undrar om dessa anhängare till Putin också accepterar hans inblandning i Syrien där skoningslösa bombningar mot civila mål har skördat tusentals och åter tusentals offer. Kanske är det så att dessa högerkretsar rent av tycker det är en bra politik att mörda civilbefolkningen i ett sex år långt krig och totalt ruinera landet för att kunna sitta kvar vid makten och köttgrytorna?

Den framtida utvecklingen i Europa och i världen ser faktiskt inte helt ljus ut. I alla fall inte utifrån mitt perspektiv.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.