Nyårsafton på klubben

Om några timmar går vi in i ett nytt kalenderår. Det sägs vara väldigt speciellt och självklart är det värt ett firande. Om man nu har just denna dag som årsdag. Egentligen är det ju så att varje dag kan fungera som en nyårsafton. Det kan vara vad som helst. Dagen som man träffar någon som kommer att betyda mycket för en. Bröllopsdagen är väldigt speciell för många och gud nåde den man som glömmer bort den dagen. Det kan också vara sorgliga dagar som blir som årsdagar och som fungerar som ett steg i den personliga historien.

Men nu är det nyårsafton. Här nere blir det inte något speciellt vad jag har kunnat utröna. Det gör nu ingenting. Dagen har varit full av aktiviteter med tvillingarna och vi har varit många timmar ute i solen och friska luften. Jag hade kameran med mig. Vi var ganska tidigt på plats och det fanns gott om utrymme.

DSC03741.JPG

Det är inte så lätt att springa när man måste hålla upp brallorna samtidigt. Men brodern Ramy är ändå snabbare än syster Maya.

DSC03743.JPG

Glädjen var påtaglig när han var först upp i rutschkanan. Timmar av lek tar på krafterna när det förutom själva leken ska jagas fåglar som sitter på marken. Garanterat är det helt ofarligt för fåglarna. Det handlar om sädesärlor som har kvicka ben och snabbt flyger ifrån framför allt Ramy, som dock inte ger upp så lätt.

Många gånger tänker jag på det jag en gång hörde och som säger att inte ens vältränade idrottsmän och -kvinnor klarar av barnens alla rörelser under så lång tid. I alla fall inte om man översätter barnens sträckor så de står i relation till de vuxnas förutsättningar.

DSC03768.JPG

Jag testade att fotografera lite i svartvitt och här har jag fångat Maya när hon pustar ut.

2016-12-31 13.38.19.jpg

Ramy är sammanbiten. Han har ögonen med sig och det är inte mycket i omgivningen som han missar.

Det var flera år sedan som jag presenterade några bilder på hur det ser ut på klubben. Den är på väg att byggas ut och jag trodde nog att de skulle ha hunnit längre på ett år än vad de faktiskt har gjort. Men tiderna är inte som de har varit. Landet lider av den uteblivna, eller i varje fall mycket kraftigt minskade, turismen. För ett år sedan fick du sju egyptiska pund för en amerikansk dollar. I dag får du mellan 18 och 20 pund för den dollarn. Priserna har ökat och det är naturligtvis svårt att hålla byggtempo under sådana förutsättningar.

DSC03781.JPG

Här är i alla fall en av fotbollsplanerna på klubben.

DSC03783.JPG

En 800-meters tartanbana går runt de idrottsliga faciliteterna. Förutom fotbollsplanen finns där två basketplaner, två handbollsplaner, någon volleybollplan, åtta tennisbanor samt en byggnad där de tränar boxning och judo. Här finns badmintonplaner, en cricketplan och längre bort på området finns en 50-metersbassäng där det ska bli stortävlingar om någon månad. En paintball-bana kan också utnyttjas för dem som känner för det.

DSC03786.JPG

La Poire är bara ett av alla de ställen där du kan köpa fika och lättare mat. Men ingenting behöver egentligen köpas. Många, de allra flesta, kommer till klubben och har egen skaffning med sig. Eller så har de det inte. De kommer för att umgås och prata.

Under helgerna, som fredagar och lördagar, är det familjer som dyker upp. Under vardagarna är det mest kvinnor och äldre män. Kvinnorna är unga och de tar sina barn med sig. Häromdagen när vi var där satt tre kvinnor, unga mammor, vid ett bord intill oss och de hade sammanlagt åtta barn som var runt fötterna på dem. Det sägs ju att halva befolkningen i Egypten, det vill säga cirka 45 miljoner människor, är under 30 år. Jag har inte någon anledning att betvivla det. Barnen är många. Väldigt många.

Väl hemma är det en liten nap som väntar barnen och det som sedan alltid fascinerar är ”paddan” med illustrativa och förmodligen pedagogiska saker.

DSC03737.JPG

Den här bilden är jag faktiskt väldigt nöjd med. Och med de orden önskar jag alla läsare ett riktigt Gott Nytt År!

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nyårsafton på klubben

  1. Moa skriver:

    Jättefina bilder, speciellt närbilderna och den sista med reflektionerna. Kul att se hur det ser ut på klubben också!

Kommentarer är stängda.