Dagens händelse – utspelet

Dagens händelse är förstås Moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att hon och Moderaterna så snart som möjligt och helst före valet 2018 vill byta ut statsminister Stefan Löfven och hans regering. Detta skulle ske genom att de forna Allianspartierna lägger en gemensam budget som får stöd av Sverigedemokraterna, vilket skulle tvinga fram ett nyval. Anna Kinberg Batra öppnade också för direkt samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen, dock inte i budgetfrågan.

Det finns mycket att säga om Kinberg Batras utspel och mycket har förstås redan sagts. Alla som har en ambition att framföra åsikter av politiskt slag har sin uppfattning klar och det innebär naturligtvis att både de som håller med Kinberg Batra och de som inte håller med henne har uttryckt vad de tycker. I medierna har dock inte hennes supportrar, mer än Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommit till tals. Allt fokus har legat på de som kritiserar Moderatledaren.

I och för sig är det fokuset inte fel, även om jag kan tycka att medierna ändå borde ha hört av sig till någon talesperson för Sverigedemokraterna för att få en kommentar till det moderata utspelet.

Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund klargjorde tämligen omgående att de och deras partier inte alls är inne på den linje som Kinberg Batra lanserade. Det var bra att de gjorde det eftersom det moderata förslaget är så väldigt desperat och uppkommet, får man anta, som en konsekvens av att partiet försöker få tillbaka de sympatisörer som under senare år har gått över till Sverigedemokraterna. Hittills har Moderaterna i väldigt mycket anpassat sig till den politik som Sverigedemokraterna drivit när det gäller invandringen och migrationen.

Med dagens utspel tar Moderaterna steget fullt ut – eller i alla fall nästan – till Sverigedemokraterna i och med att Kinberg Batra förespråkar direkt och aktivt samarbete med Jimmie Åkessons parti. Förutom i en fråga.

Jag förstår inte hur den moderata ledningen har tänkt. Om tanken är och har varit att försöka få tillbaka flyende sympatisörer och potentiella moderatväljare, så innebär dagens förslag snarare att de stannar kvar hos Sverigedemokraterna. Varför ska vi tillbaka till Moderaterna när Moderaterna kryper upp i knäet på Åkesson, kan de i stället resonera.

Om tanken har varit och är att verkligen byta ut Stefan Löfven mot en regering ledd av Anna Kinberg Batra – hemska tanke – så borde den moderata partiledningen har tänkt åtminstone ett varv till. Kinberg Batra måste rimligen vara väl medveten om vad de forna Alliansvännerna Centern och Liberalerna anser om organiserat samarbete med Sverigedemokraterna. Att då försöka inbilla sig själv och andra att Alliansen skulle kunna återsamlas för att kasta regeringen Löfven över ända är rent självbedrägeri. Med sig har Kinberg Batra bara Kristdemokraterna som vid ett nyval inte skulle få någon plats i riksdagen.

Eller har Kinberg Batra tänkt sig att fälla regeringen på budgetfrågan och därefter per någon form av automatik själv kliva in som statsminister för att regera i minoritet. Men under förutsättningen att Sverigedemokraterna snällt godtar allt vad en sådan regering hittar på. Sverigedemokraterna skulle självklart inte acceptera en sådan situation utan skulle, precis som Vänsterpartiet gör nu mot regeringen Löfven, göra allt för att påverka politiken i den riktning som det partiet anser vara bäst. Och går inte en Batra-regering med på det så blir den kortvarig.

Anna Kinberg Batras utspel i dag har en potential att i grunden splittra det som en gång var en välsmord och väl fungerande Allians. Retoriskt låter det förstås fortfarande som om de forna Allianspartierna siktar på valseger nästa år. Men det tror jag bara är prat. De fyra partierna är nog införstådda med att de aldrig kan få egen majoritet i riksdagen och jag tror personligen att Kristdemokraterna inte kommer att klara riksdagsspärren. Tre allianspartier – eller ska vi säga borgerliga partier – som får mer än 50 procent av mandaten. Eller en borgerlighet som sitter i minoritet och gör sig beroende av Sverigedemokraterna?

Resultatet av nästa års val kommer förmodligen, vill jag gärna tro, att sluta med att en regering bildas där partier över blockgränserna pratar ihop sig för ställa höger- och vänsterpartierna utanför. Högerpartierna Moderaterna och Sverigedemokraterna och vänsterpartierna Vänsterpartiet och – kanske – Feministiskt initiativ. Miljöpartiets och Kristdemokraternas öden är mer osäkra.

Slutligen – min dag har varit bra. Långsamt tycks förkylningen släppa sitt grepp. Dock måste jag ta ett bättre grepp om tillvaron så att jag får mer gjort än vad som har blivit gjort i dag. Å andra sidan har jag börjat läsa min tidigare kollega Peter Dahlgrens nyutkomna bok ”Jakten på gråmännen”. Jag har inte hunnit mer än en fjärdedel, men har hittills haft ett stort nöje av att läsa hans påhittade historia. Om detta kan jag återkomma senare.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.