Annan stämning

Ska vi börja med Trump och hans administration igen? I kväll satt jag en timme och kollade på direktsändningen från presskonferensen i Vita huset med pressekreteraren Sean Spicer. Det var han som i lördags påstod att installationen hade setts av fler människor än någonsin. Detta samtidigt som bilder visade att det hade varit betydligt fler på plats när Obama svors in som president 2009. Spicer vägrade att ta några frågor vid det tillfället och han har fått massiv kritik av journalisterna för det.

Dagens presskonferens var av ett helt annat slag. Sean Spicer var angelägen om att alla närvarande journalister skulle få ställa sina frågor och han svarade redigt på alla frågor. Ingen irritation över frågorna. Snarare flera leenden och några skämt. När det gällde frågan om hur många som hade sett installationen av Trump förklarade Spicer att det må ha varit färre på plats, men totalt sett – de som såg installationen på TV, i mobiler och på datorer och paddor – var det fler än någonsin.

En journalist nämnde att det var över 40 miljoner människor som hade sett installationen av Ronald Reagan enligt de mätningar som gjordes då. Spicer svarade att det väl knappast fanns möjligheter att följa installationen då som det finns nu. Och då inte bara i USA utan över hela världen. Det räcker med att ha en mobiltelefon med internetanslutning för att se det man vill live. Så på det sättet kanske det var fler än någonsin. Att detta var det alternativa faktum, som högsta rådgivaren talade om. Stillsamt kan det då påpekas att det nog inte hade skadat om Trumpadministrationen redan i lördags borde ha förklarat saken på det sätt som man gjorde i dag.

Stämningen på den här presskonferensen var en helt annan och symptomatiskt – kanske – är att ingenting om den har nämnts i de medier som jag försöker följa.

Apropå livesändningar på olika digitala plattformar har det tydligen blivit ”inne” hos brottslingar av olika slag att sända direkt när brotten äger rum. Det senaste, som fått mycket stor uppmärksamhet, är gruppvåldtäkten mot en helt utslagen ung kvinna som tre män begick i Uppsala häromdagen. Våldtäkten och det grymma övergreppet sändes direkt i en så kallad sluten grupp som omfattar 60.000 konton på Facebook. Lyckligtvis var det personer som reagerade och larmade polisen som kom till platsen. Polisen avbröt sändningen som alltså pågick när polisen kom dit. De tre männen greps och häktningsförhandlingarna äger rum på onsdag. Allt talar för att de kommer att häktas.

Man kan fråga sig vad det är som driver brottslingar till att visa upp sig och sina dåd offentligt. I och för sig har det varit vanligt när det gäller trafikbrott; ungdomar som kör bil eller motorcykel väldigt snabbt i tät trafik eller sådant. Men våldtäkter..? En god sak är emellertid att det fanns människor som reagerade och slog larm så att männen kunde gripas. Förhoppningsvis kommer full bevisning och vittnesmål att leda till att männen också får sina straff och då inte bara för våldtäkten utan också för spridning av filmen som visar övergreppen.

I dag presenterades också en utredning som föreslår att statsråd och statssekreterare och kanske andra politiska tjänstemän som haft ledande befattningar kan omfattas av ett förbud att ta en tjänst i det privata näringslivet efter det att de slutat sin politiska gärning. Upp till ett år kan detta förbud gälla och det tycker jag är bra. Sverige är ett av bara ett fåtal länder som inte har någon utsatt tidsgräns mellan politiken och en tjänst inom näringslivet där erfarenheterna och kontakterna från politiken gagnar det privata företagets intressen. Jag tycker att det är ett bra förslag, som förhoppningsvis får stöd av en majoritet i riksdagen.

Min dag då? Jodå, den har varit bra. Träning på morgonkulan – sakta börjar formen (i den mån som den kan kallas form) återvända. Sedan tog kompisen Janne och jag ett par första steg i ett litet byggprojekt. Fortsättning följer nog på onsdag.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.