Omedelbar konflikt

Det har nu gått snart en vecka sedan Donald Trump svor presidenteden. Jag har naturligtvis inte koll på hur det har varit med tidigare presidenter, men sällan har det väl förekommit att en helt ny president så tydligt och klart och i sådan mängd har fattat beslut. Jag är helt inne på att man i första hand ska bedöma Trump efter vad han faktiskt gör och kanske inte vad han säger eller sagt att han ska göra.

Nu verkar det faktiskt vara så att han faktiskt gör och menar det han sagt att han ska göra. I onsdags kom beslutet att muren mot Mexiko ska börja byggas och att det blir Mexiko som ska betala. Redan i går sa Mexikos president Enrique Pena Nieto att Mexiko inte tänker betala för muren. Situationen trappades upp i dag när Trump meddelade att om inte Mexiko betalar så är det inte någon idé att Nieto kommer till det avtalade mötet som ska hållas inom kort. Nieto tog Trump på orden och åker inte till mötet. Trump meddelade i dag att det kommer att bli 20 procents tull på all import från Mexiko. Han ska dessutom försöka sätta stopp för de pengar som illegalt invandrade mexikaner skickar hem till Mexiko.

Se där. Det låter sannerligen illavarslande om det i framtiden blir så att om inte Donald Trump får som han vill, så blir det negativa konsekvenser för motparten. Trump har ju under hela sin valrörelse hävdat att han vill göra avtal, deals, med sina motparter på samma sätt som han har gjort i affärslivet. Och att alla dessa kommande deals ska sätta USA:s intressen främst. Underförstått – den andra partens legitima och rättmätiga krav på en överenskommelse ska inte respekteras. Den andra parten ska och måste ge med sig.

Blir förutsättningarna sådana kommer mycket att förändras i den internationella handeln under de kommande fyra åren. Jag är verkligen inte säker på att det blir USA som vinner på en sådan politik.

Om de hittillsvarande besluten på detta område är illavarslande så är det en annan sak som bekymrar mig djupt. Omedelbart efter det att han svurits in som president försvann information om klimatet från Vita husets hemsida. Trump har också sett till att strypa kommunikationen för myndigheter som arbetar med frågor om miljö och klimat. Ett av de första besluten han tog var att ge klartecken för en kontroversiell oljeledning genom hela landet.

USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket, Environmental protection agency, har fått munkavle. Uttalanden får inte göras därifrån utan ska genomgå en politisk granskning som Vita huset gör. Det låter inte alls bra. Det är faktiskt ren och skär censur och det är något som nog ingen vare sig i eller utanför USA har kunnat tänka sig eftersom där alltsedan USA skapades har gällt ”freedom of speach”. Om tanken är att Trump på olika sätt ska begränsa informationsfriheten för myndigheter – och då information som går emot hans egen uppfattning – ja, då har han satt utvecklingen i USA på ett brant sluttande plan.

Här i Sverige kallade regeringen till presskonferens i dag. Anledningen var att generaldirektören för Statens Fastighetsverk samt myndighetens fastighetsdirektör lyfts bort från sina tjänster. De två och ytterligare två personer sitter nu anhållna misstänkta för brott som trolöshet mot huvudman samt tagande av muta. Agerandet från regeringen var snabbt och självklart. Bra agerat.

Och med detta får det väl vara slut för ikväll. Dagen har varit god mot mig och jag har helt enligt planerna inte gjort särskilt mycket. Inte ens alla papper är pärmade. Jag tog en kortare promenad, men avbröt den eftersom jag fick ont. Det onda hoppas jag går över, men det är förmodligen ett fruktlöst hopp eftersom ingen förbättring har hänt under lång tid nu. Kanske den efterlängtade massagen hos Lena Thall i morgon gör att det kommer att kännas bättre.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.