Skäl att minnas

Som vanligt på fredagar blev det ett pass på gymmet på morgonen. Välbehövligt. Men än mer välbehövligt var massagen en stund senare hos Lena Thall. Det visade sig vara två månader sedan jag var hos henne senast och det märktes verkligen. Efter de 45 minuterna hos henne kändes det bättre och har känts bättre hela dagen. Det är helt uppenbart att muskler och senor behöver få sig en omgång när man inte alls har skött sig med streching utan mer suttit sig igenom de senaste månaderna. Gissningsvis får jag passa på att gå snart igen för att behålla effekten en stund. Och framför allt komma igång med strechingen. Sådan tar ju inte särskilt lång tid, men gör så gott.

I dag har det varit den internationella dagen till minne av Förintelsens offer. Och i kväll var Hédi Fried gäst hos Skavlan. Hon och hennes syster var några av dem som överlevde förintelselägren som nazisterna upprättade under andra världskriget. Dagen förtjänar att uppmärksammas. Inte bara som en enskild dag på året och just den dag när de ryska trupperna nådde Auschwitz, utan Förintelsen förtjänar uppmärksamhet snart sagt varje dag.

Detta inte minst därför att det finns så många tecken som tyder på att den utveckling som ledde fram till Förintelsen finns också i dag. Under Skavlans program visades ett litet filmklipp från ett tal som Adolf Hitler höll. Personligen fick jag kalla kårar när jag såg det och när han talade om det tyska folket och den tyska nationen. Senast jag hörde liknande tongångar är inte alls länge sedan. Utan jämförelser i övrigt med det som historien lärt oss om Hitler tycker jag likheten är stor med det som nytillträdde presidenten i USA Donald Trump sagt under sin valrörelse. Tendensen som Trump visar att lägga munkavle på myndigheter, att förneka vetenskapliga fakta när det gäller klimathotet och att hunsa medierna tyder inte på något i grunden demokratiskt sinnelag.

Samma tendenser finns hos politiker i många andra länder. Även i Sverige. Att sätta grupper av människor mot varandra, att begränsa mediernas möjligheter och stärka sin egen makt för maktens skull hittar vi regeringsställning i länder som Ungern och Polen inom EU. Turkiet har en president som vill ha all makt. Putin i Ryssland har total kontroll, Kina är ett politiskt slutet land. Nordkorea, Syrien samt en rad länder i Afrika har befolkningar som lever under hårt förtryck och våld.

Länge hördes det att Förintelsen inte skulle ske igen. Aldrig mer skulle folk utsättas för etniska rensningar. Så har det låtit, men gång på gång har världen efter andra världskriget låtit det ske. Och det kommer dessvärre att ske igen. Kanske är vi närmare en sådan utveckling i ett större format än vi vill tro. Eller vågar tro. Eller tillåter oss att tro – hur man nu ska uttrycka det.

Som Hédi Fried sa i dag och som hon har sagt ända sedan hon kom till Sverige efter kriget. Det gäller att varje dag kämpa för de goda värdena och värderingarna. Att bekämpa de små, till synes omärkliga, stegen som leder till ett kallare och hårdare samhälle där grupper ställs mot varandra. Där vi anser oss lite bättre än dom och där vi anser att vi behöver ett välstånd och trygghet mer än dom.

Det kommer att finnas många anledningar att återkomma till den kampen under kommande dagar och år. Men nu får det vara bra för i dag.

I morgon blir det en resa till dottern i Sundsvall och jag ser mycket fram emot att umgås med henne några få dagar.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.