Drabbas Skellefteå?

I dag kom besked från SAS att företaget flyttar ut ungefär 100 arbetstillfällen till Spanien och England för att spara pengar. I december förra året meddelades att bolaget kommer att nästan fördubbla de planerade nedskärningarna under 2017-2019 från 800 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor. Utflyttningen av jobb är naturligtvis en del av denna plan. Vart det leder återstår att se. Det finns skäl för misstanken att det bara är ett första steg i en större utflyttning som kommer senare. Genom en sådan utflyttning av verksamheten kan lägre löner betalas som ger lägre sociala avgifter samt pensionskostnader.

Konkurrensen inom flyget är stenhård. SAS har inte riktigt hängt med i utvecklingen även om det har blivit mycket bättre. Ägarna, inte minst svenska staten, har under åren gått in med miljarder för att hålla liv i företaget. Effekten har blivit att än mer pengar måste sparas eftersom det hela tiden dyker upp nya konkurrenter i form av så kallade lågprisbolag.

Ett sådant bolag är Norwegian som expanderat sin verksamhet mycket och på ett – som det verkar hittills – lyckosamt sätt. Det företaget kommer i nästa månad att börja trafikera Skellefteå med tre turer om dagen under vardagar. I dag kör SAS fem turer om dagen till och från Stockholm och när Norwegian kommer hit så kommer det självklart att inverka på SAS. Jag skulle alls inte bli förvånad om SAS i den besparingsvåg som man är inne på drar ner antalet turer till kanske tre om dagen efter ett tag. Det finns nog också skäl att befara att SAS helt och hållet drar sig bort från Skellefteå.

Vi får verkligen hoppas att det inte blir fallet eftersom det skulle bli väldigt negativt för Skellefteå som stad och för flygplatsen. Konkurrensen som uppstår i nästa månad är av godo och förhoppningen får i stället bli att SAS möter upp konkurrensen från Norwegian på ett bra sätt. Med lägre priser och två aktörer i trafiken på Stockholm kommer säkerligen fler att välja flyget i stället för att ta bilen, bussen eller tåget ner mot huvudstaden.

Samtidigt som utflyttningen av verksamheten presenterades stod det klart att ägarna höjde lönen för företagets vd, Rickard Gustafson, med 25 procent från 2015 till 2016. Eller i pengar räknat från 8,1 miljoner kronor per år till 10,5 miljoner. Det är självklart en löneökning som kommer att diskuteras och som kommer att få konsekvenser när det gäller avtalsförhandlingarna för övrig personal. Lite uppkäftigt är det med en sådan stor löneökning för ett bolag som befunnit sig i konstant kris under många år.

Skälet till löneökningen är, enligt vad företagets styrelseordförande Fritz Schur sagt till SVT, att vd:n – som började 2011 – året efter sänkte sin lön med 20 procent i den dåvarande krisen. Jo, alla personalgrupper fick då, om jag minns rätt, antingen minska sin lön eller vara utan löneökningar som sina bidrag till att lösa den akuta krisen. Men jag tror inte att övrig personal i efterhand kommer att få några löneökningar på 25 procent. Snarare blir de väl mer eller mindre tvungna att sänka sina löner i den mån de nu blir utplacerade i andra länder. För det blir säkerligen fler än 100 som med tiden blir utstationerade.

Nåväl, jag ska inte orda mer om detta. Förhoppningen är att förändringens vindar inom SAS inte alls kommer att drabba Skellefteå. Eller i alla fall inte så hårt.

Min dag har varit bra. Kompisen Janne och jag har ägnat oss åt att regla. Arbetet går sakta fram, men det går framåt. Nästa vecka fortsätter vi. Pappersjobb har det inte blivit och i morgon åker markisen ner. De som bygger ut och glasar in balkongerna i vår bostadsrättsförening närmar sig och enligt ett anslag på dörren så ska balkongerna vara tömda nästa vecka. Vi får väl tro att arbetet så sakteliga kommer igång då. Det ska bli lite spännande. Och när det är klart får vi i princip ett rum till när vi kan ställa ut ett bord som rymmer fyra personer på balkongen. Det blir mysigt att sitta där redan tidigt på våren och sent på hösten för att käka frukost och middag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.