Vård och bandy

Bandy är en sport som inte engagerar särskilt många här i Västerbotten. I Norrbotten är det väl bara i trakterna runt Haparanda som det finns ett intresse för den främsta sporten på en stor isyta. I Västernorrland och Jämtland är det sällsynt med krokiga klubbor, medan det lite längre söderut – i Hälsingland – är tätt mellan topplagen. Där finns ju Edsbyn, Bollnäs, Broberg/Söderhamn och Ljusdal även om den senare orten har förlorat sitt lags position i den högsta serien. När jag jobbade i Umeå på VK fanns det ett bandylag där som spelade i den näst högsta serien. Men det var länge sedan.

Personligen är jag uppfödd med bandy. Ja, det är kanske att ta i, men från tioårsåldern och många år framåt hängde jag på Eyravallen i Örebro för att se varje match som ÖSK spelade. Laget var verkligen ett topplag med många namnkunniga spelare – Orvar Bergmark, Olle Sääw, Gösta ”Stockis” Kihlgård och så Gunnar Ring i målet förstås. Bara för att nämna några få. Då samlade bandyn stor publik.

Just nu pågår VM i bandy. Jag minns de tiderna när det bara var fyra lag som spelade VM. Nu är det fler länder som har sina landslag, men kvaliteten är inte så bra alla gånger. Som i dag exempelvis när Sverige mötte Tyskland i kvartsfinal. Sverige vann och i matchen sattes det ett målrekord för VM. Publiken fick se inte mindre än 40 mål. Det är inte ens i alla handbollsmatcher som det blir så många mål. Sverige gjorde 34 mål och Tyskland sex. Snacka om kvalitetsskillnader i det som ska vara VM:s A-grupp med de bästa lagen. Kul för publiken förstås att se många mål, men en sådan överlägsenhet från det svenska laget som ändå bara behövde gå på halvfart, minskar onekligen spänningen. Jag kan tänka mig att publiken ganska snart tappade räkningen.

I semifinalerna spelar Sverige mot Norge och Finland mot Ryssland och plötsligt är vi tillbaka till de lagen som ursprungligen deltog i de ursprungliga VM-turneringarna. Vi får väl se hur det går. En sak borde dock vara klar och det är att matcherna rimligen bör bli lite mer spännande och jämna än de varit under vägen fram till semifinalerna.

Ett mycket glädjande besked för Skellefteås del kom i dag. Landstingsdirektör Anders Sylvan presenterade planerna på att rusta upp lasarettet i Skellefteå för en miljard kronor under de kommande 20 åren. Några politiska beslut är ännu inte fattade och vi får väl tro att det finns en majoritet i landstingets politiska organ för den här mycket nödvändiga och ytterst välkomna satsningen. Under många år har det det funnits en faktiskt befogad oro hos befolkningen i norra länsdelen om att lasarettet i Skellefteå kommer att försvinna. Den ena verksamheten efter den andra har försvunnit ner till Umeå.

Att man nu åtminstone på tjänstemannaplanet lagt fram ett förslag som innebär att i genomsnitt 50 miljoner kronor per år kommer att satsas på sjukhuset för att det ska kunna behålla och stärka sin roll som akutsjukhus med goda operationsmöjligheter är förstås positivt. Dock återstår det att se vad som blir verklighet av planerna och hur de ska kunna genomföras rent praktiskt utan att vården under tiden blir lidande. Eftersom jag då och då hemfaller åt att vara djävulens advokat kan det ju tänkas att man börjar med en ombyggnad som innebär att patienter måste flyttas och sedan konstaterar man att den vården är tillräckligt bra och att det blir för dyrt med fortsatt ombyggnad. Och så har ytterligare ett steg tagits att avlöva lasarettet på vårdresurser.

Men så behöver det naturligtvis inte gå. Storleken på den genomsnittliga satsningen under de två kommande decennierna är ytterst måttlig och borde kunna klaras även om landstinget har dålig ekonomi.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.