Rosling ur tiden

En betydelsefull man har gått ur tiden. Dystert att höra att professorn i internationell hälsa, Hans Rosling, har avlidit. In i det sista arbetade han med sin nästa bok. Flera gånger har jag haft förmånen att lyssna på honom när han hållit sina uppskattade föredrag om tillståndet i världen. När han besökte Skellefteå för några år sedan var lokalen full av folk och det stod folk även utanför de öppna dörrarna för att lyssna på honom.

Hans Rosling var besjälad av fakta och kunde varje gång han talade visa att tillståndet i världen hade blivit bättre. Det skulle onekligen ha varit intressant att se och höra honom i ett möte med exempelvis den nya presidenten i USA, Donald Trump. Jag tror att han inte för en sekund skulle ha dragit sig för att sätta Trump på plats. Må hans arbete fortsätta. Av det som sagts och kommenterats efter det att hans död offentliggjorts verkar det bli så. Men det dröjer nog innan det kliver fram någon som har samma lyskraft och genomslagskraft som Hans Rosling hade.

Apropå Donald Trump så har han inför en amerikansk trupp hävdat att medierna underrapporterat eller inte rapporterat alls från ett antal terrordåd. Vita huset har skickat ut en lista på 78 terrordåd som medierna förtigit eller inte skrivit så mycket om. Bland de terrordåd som nämns är terrorattackerna i Paris i november 2015. Det var sammanlagt sex koordinerade attacker som krävde 129 människors liv. Om detta skrevs det i hela världen inte minst i USA. Los Angeles Times, Boston Globe, New York Times och Washington Post är bara några av de amerikanska tidningarna som gav förstasidor och åtskilliga sidor i uppföljning av dessa dåd. Är det underrapportering eller förtigande?

Det är uppenbart att Trumpadministrationen tänker fortsätta att klandra och förringa pressen. Må medierna varje gång påvisa de lögner som administrationen kastar ur sig.

Ibland har jag lekt med tanken på vad som skulle hända och hur Trumpadministrationen skulle uppfatta det om ingenting skrevs om vad Trump säger. Om presskonferenserna bojkottades. Det går naturligtvis inte, men tanken är lite intressant tycker jag. Om inte annat borde ju Vita husets felaktiga anklagelser om att medierna ljuger falla till marken. Skrivs ingenting och rapporteras ingenting så är det ju inte något media som ljuger. Och den som står i talarstolen – Trump själv eller hans pressekreterare – kan ljuga bäst de vill eftersom det inte kommer ut några lögner från dem till allmänheten.

Hur striden mellan Trumpadministrationen och medierna kommer att sluta vet inte jag och vet ingen annan. På något sätt inbillar jag mig att medierna må komma på något som innebär att de inte hela tiden ska befinna sig i en försvarsposition.

Eftersom det är rackans sent nu så blir det inte mer för i dag. Måhända är jag mer på skrivhumör i morgon. Och då kanske vid en lite tidigare timma.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rosling ur tiden

  1. thomask69 skriver:

    Jag kommer också sakna Hans Rosling. Tur att så mycket av honom finns kvar i både skrift och film.

    Angående Trump så är det bästa att vägra honom direktsändning. En sådan som han får inte stå oemotsagd.

    Jag skulle vilja se honom debattera med ett AI.
    Kanske IBM Watson och varianten som kallas The Debator. Sök på Youtube. Den är fantastisk.

Kommentarsfältet är stängt.