Långsam snabbhet

I dag var det tänkt att hända något. Bostadsrättsföreningen har fixat till det med Alltele så att vi alla skulle få 1000 Mbit/s. Det är tydligen ett jättesnabbt bredband. Kruxet för oss alla var att vi skulle behöva göra en del inställningar och det skulle vi göra när Alldeles hemsida per automatik skulle dyka upp så snart vi startade datorn och klickade på någon valfri sida.

Jo, jo – en bit in på eftermiddagen hade jag fortfarande inte fått upp någon sida, varifrån jag skulle slussas vidare till Alltele. Så jag ringde den tekniska supporten. Jag måste säga att jag så smått beundrar de människor som jobbar på sådana avdelningar. För det första måste de stå ut med lätt irriterade kunder, som – i mitt fall – inte har särskilt mycket begrepp om vad sladdar och ingångar i routrar och datorer heter. För det andra måste de ändå försöka förklara för sådana som mig vad jag ska göra. Och för det tredje sitter de någonstans och med sina apparater följer med för att se om något händer efter det att jag förhoppningsvis har gjort det de säger att jag ska göra.

Vi satt – killen på Alltele och jag – och kommunicerade i närmare en timme. Under tiden som det på min skärm dök upp meddeladet ”Please wait” och något snurrade hann vi prata om hans tidigare jobb och om Vasaloppet och mycket annat. Det var riktigt trevligt. Till slut fick han/vi bredbandet att fungera och jag kunde gå in på mina sidor, som jag brukar besöka. Då kändes tillvaron som vanligt igen.

Men under arbetets gång med att få igång bredbandet, så pratade vi också om den hastighet som vi skulle få och hur snabbt allt ska gå. Så jag blev lite nyfiken på att verkligen se resultatet. Efter att ha googlat hittade jag något som heter bredbandskollen.se och dit sökte jag mig. Häftigt, tänkte jag, att se när visaren sticker iväg uppåt 1000. För med blotta ögat tyckte jag inte att det var så stor skillnad. Jag tryckte igång mätningen och resultatet blev för nedladdning 70,69 och uppladdning69,64. Nu i kväll har jag försökt igen eftersom jag trodde att det tar lite tid att komma igång och då blev resultatet 69,64 respektive 56,47.

Så vitt jag förstår är det en bra bit från de utlovade 1000 Mbit/s. Men å andra sidan är det inte sämre än tidigare. Ett tag funderade jag på om jag ska ringa Alltele i morgon också, men det gör jag nog inte. Jag har inte tid, tycker jag, att sitta ytterligare någon timme i telefon, även om det kan bli trevliga samtal. Särskilt effektiva och konstruktiva för Alltele kan dessa samtal inte heller vara.

Jag hörde på nyheterna att Moderaterna i två olika opinionsundersökningar har minskat mycket kraftigt efter partiledaren Anna Kinberg Batras besked att Moderaterna ska börja samarbeta med Sverigedemokraterna i vissa frågor. Uppenbarligen var det ett besked som inte tilltalade en hel del av Moderaternas sympatisörer. Och det är väl inte alls så förvånande.

Det är tydligen inte alls så ”glasklart” för väljarna att Moderaterna, som förhandlar med Sverigedemokraterna i vissa frågor, vill regera med de övriga allianspartierna utan att Sverigedemokraterna ska ha något inflytande på politiken. Och att Moderaterna så snabbt som möjligt vill att den forna, men nu dödförklarade, alliansen ska presentera en gemensam budget för att på så sätt fälla regeringen Löfven. Det är i alla fall inte ett ”glasklart” resonemang för mig i det parlamentariska läge som råder. Varav följer att det inte är någon överraskning för mig att Moderaterna fick notera en sådan svidande nedgång i sympatierna efter det märkliga beskedet.

Fortsätter partiet att ligga kvar på de låga siffror som nu noterats eller kanske sjunker ytterligare blir nog Anna Kinberg Batras tid som partiledare kortare än vad hon tänkt och förväntat sig.

Dagen har varit god mot mig. Vilket jag är tacksam för. En hel del bokläsning har det blivit. Och det är ju alltid berikande.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.