Något måste göras nu

Ett upplopp som det som hände under gårdagsnatten i Rinkeby borde inte få eller kunna hända igen. Men det kommer att hända igen. Kanske i Rinkeby. Kanske i någon annan förort till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Eller i något annat område i någon annan stad som klassas som ett utanförskapsområde. Ett stort antal ungdomar attackerade både polis och allmänhet. En DN-fotograf slogs ned och fick uppsöka sjukhus. Affärer plundrades. Bilar brändes och skadegörelsen var stor.

Enligt samstämmiga uppgifter dröjde det innan tillräckligt med poliser kom till platsen. Samstämmiga i den bemärkelsen att det i alla fall bara är de rösterna som lyfts fram. Men så är det kanske eftersom förödelsen och upploppet, om vi kallar det så, kunde pågå under så lång tid. Dessutom har polisen inte lyckats gripa en enda av de kanske 50 eller 60 ungdomar som deltog i våldsamheterna. Det är bara regeringen i form av inrikesminister Anders Ygeman (S) som hävdar att polisen gjorde sitt jobb. Till och med enskilda poliser som deltog i att försöka stävja upploppet kritiserar polismyndighetens agerande.

Det är alldeles uppenbart att samhället framför allt i form av polismyndigheten måste kraftsamla i dessa områden för att bryta upp gängen. När något inträffar måste polisen prioritera att gripa misstänkta gärningsmän för att sedan lagföra dem. Den lagföringen måste gå snabbt. Straffen ska vara tydliga och tämligen omedelbara.

Förmodligen behöver inte den svenska polisen uppfinna hjulet en gång till. Runt om i Europa och i världen i övrigt finns det gott om exempel på hur gängstrukturer bryts sönder och hur det blir tryggare och lugnare för det stora flertalet som lever och bor i dessa områden.

Än en gång vill jag påpeka det för mig naturliga. Kortsiktiga åtgärder av den typ som som nämnts ovan måste sättas in omedelbart. Men lika viktigt och parallellt med detta är det helt nödvändigt att på många olika sätt sätta in resurser som på sikt minskar utanförskapet i dessa områden. För att lyckas med det krävs insatser från många olika delar av samhället både från den offentliga och privata sidan. Och från föreningslivet, som alls inte ska underskattas när det gäller att hålla ungdomar sysselsatta.

Så länge jag kan minnas har jag hävdat att gängbildningens utveckling beror på att ungdomar söker sig till dessa grupper för att bli sedda och därmed bli accepterade. När samhället inte ser de unga, inte lyssnar på de unga, så söker de sig till verksamheter och aktiviteter – även om det är synnerligen destruktiva sådana – där de är en del av en gemenskap. Så samhällets utmaning är att hitta alternativa verksamheter som förmår att locka ungdomar, att få dem att bli sedda och att ge dem ansvar. Ett sådant långsiktigt arbete ger resultat. Det är i alla fall jag övertygad om.

Områden som Rinkeby beskrivs ofta på ett stereotypiskt sätt. Det är problemområden heter det. Men vi glömmer gärna bort och/eller förtiger det faktum att det bor 10.000-tals människor i dessa områden som trivs där och som framlever sina dagar där. Nyligen visade statistiken att arbetslösheten minskar – om än inte tillräckligt snabbt – i dessa områden och rent allmänt är det inte områden som bara innebär problem. Det är små grupper ungdomar – framför allt – som stör ordningen och förstör bilden av dessa områden.

Mot den bakgrunden måste insatser, kraftiga insatser, sättas in för att bryta upp gängen. Hur detta ska göras finns det som sagt många goda exempel på. Det är bara att sätta igång, tycker jag.

Och så helt kort om min dag. Den har varit god mot mig. Hälsan är i behåll och jag har börjat lite smått på ett skrivprojekt. Eller rättare – jag har nybörjat på ett gammalt skrivprojekt. Det känns bra.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.