Idrottslig dramatik

En fin och bra dag går mot sitt slut. Lugnt och stilla på förmiddagen och det kändes bra att både herrarna och damerna gick vidare till finalerna i lagsprinten i skid-VM. Damerna kämpade in på mållinjen för ett brons, men förlorade och kom i stället på en hedrande fjärdeplats. Herrarna däremot motsvarade inte förväntningarna. Det noterades dock inte så mycket till följd av kampen mellan Norge och Finland i slutskedet av finalloppet. Den norske åkaren gick in alldeles för snävt framför den framforsande finske åkaren, varvid båda hamnade i snön. Guldet gick i stället till Ryssland med Italien som tvåa. Den finske åkaren kom fortast på fötter och blev trea.

Sprinttävlingarna brukar bjuda på mycket dramatik och sådan blev det verkligen i herrarnas final. När man ser på bilderna ser det faktiskt ut som att den norske åkaren medvetet bytte spår precis framför den finske åkaren för att stänga honom. Det förnekas naturligtvis, men händelsen är väl dokumenterad och alla kan göra sin bedömning.

Det här med förväntningar på att svenska åkare ska ta en massa medaljer vid varje mästerskap är lite roligt. Det är alltid så att förväntningarna – i alla sporter – trissas upp inför de stora tävlingarna. Verkligheten brukar vara annorlunda. Det tycks som om de svenska sportskribenterna varje gång glömmer bort att det finns andra nationer vars idrottsutövare är väldigt duktiga och i de flesta fall mycket duktigare än de svenska deltagarna.

När jag tänker ett varv till så finns det väl egentligen inte någon grupp mediemänniskor som är mer patriotiska och nationalistiska än sportjournalister i tidningar, radio och TV. Personligen tycker jag att det är kul om det går bra för svenska idrottsmän och –kvinnor och svenska lag, men det är idrottsprestationerna i sig och den spänning som sporterna erbjuder som ger mig behållning och som bidrar till att jag gärna tittar på idrottssändningarna eller kikar på matcher i levande livet. Fast här i Skellefteå blir det mest Sunnanås lag som jag följer. Det är ju inte någon världsklass på de matcherna, men spännande kan de vara.

Flera goda timmar i dag tillbringade vi hos våra vänner från Colombia där vi bjöds på mat och umgänge. Den familjen är flitigt sysselsatt med att utbilda sig och att arbeta och det är så roligt att ta del av deras erfarenheter. Kulturella skillnader mellan oss är svåra att notera och det är väl mest i maten som de kan finnas. Colombiansk matlagning bjuder på goda rätter och det är lite synd att de inte alltid kan hitta alla ingredienser som de behöver för att laga sina rätter på rätt sätt.

Nu, så här på kvällen, avvaktar jag nattvilan ytterligare en stund och ser fram mot morgondagen vars händelser jag nu inte har någon aning om. Men det blir väl lugnt som vanligt. Den fantastiskt fina helgen med några kallgrader och strålande solsken kommer att bytas ut mot rikligt snöfall under veckans första dagar. Än är det vinter.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.