Ökade penningbehov

Minns ni den tiden när det var ubåtslarm titt som tätt. Ja, titt som tätt är kanske en överdrift, men återkommande var de. Ibland talades det om att ett larm kunde vara en ”budgetubåt”. Det vill säga att Försvarsmakten gick ut med att en ubåt skådats eller misstänkts vara i våra farvatten bara för att försvaret skulle få mer pengar.

Nu är ubåtslarmen inte alls frekventa. Det finns andra betydligt mer påtagliga hot och av detta följer förstås att Försvarsmakten behöver mer pengar. I dag gick ÖB Micael Bydén ut och presenterade sitt budgetunderlag för de närmaste tre åren. Enligt den överenskommelse som finns mellan regeringen, Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna ska försvaret få 10,2 miljarder mer fram till 2020. Det ÖB säger i dag är att försvaret behöver ytterligare 6,5 miljarder kronor under den tid som är kvar fram till 2020.

De pengarna behövs för att försvaret ska kunna leva upp till de krav som riksdagen i bred enighet har enats bakom. Men förmodligen behövs ännu mer pengar. ÖB berättade att han också lämnat in en hemlig kravlista till regeringen och på de hemliga papperen beskrivs förmodligen bristerna inom försvaret. Kanske handlar om det reella penningbehovet om mer än dubbelt så mycket pengar som man officiellt går ut med.

Anledningen till det är tämligen klar. Under flera års tid har hotet i Östersjöområdet ökat högst väsentligt från Rysslands sida. Alltsedan Ryssland gick in och tog Krim från Ukraina och i stort sett sedan dess bedriver ett blodigt krig i östra Ukraina är hotet dessutom påtagligt. Ryssland rustar upp i snabb takt och landet har visat att det inte drar sig för att med våld ta tillbaka de områden som man kan betrakta som ryska. I de baltiska staterna finns stora minoriteter rysktalande befolkning, vilket kan visa sig bli ett motiv för Ryssland och Putin att försöka sig på en återtagning av dessa länder.

Det tror jag nu inte skulle ske. Estland, Lettland och Litauen tillhör Nato och ett angrepp på något av dessa länder skulle omedelbart utlösa en kraftig motreaktion. Den är nog inte president Putin i Ryssland beredd att ta i dagsläget.

Natoländerna rustar upp – till en del beroende på att USA:s nya president har sagt att USA:s allierade i Nato inte betalar sina delar utan förlitar sig på USA – men också till följd av den ökade spänning som Ryssland orsakar. Finland, som alltid levt i grannskap med Sovjet och Ryssland, vet vad som gäller. Finland har inte på något sätt nedrustat – vilket Sverige har gjort. I stället är Finland i dagsläget i färd med att öka på antalet värnpliktiga med 50.000 personer.

Försvarsmakten var inte den enda myndigheten som presenterade sitt krav på att få mer pengar. Polisen var en annan myndighet som gjorde det i dag. Och då framkom det att kraven är starkt kopplade till hotet att polisen – om den inte får 3,9 miljarder kronor mer under de kommande tre åren – måste säga upp ungefär 1.000 personer. För att behålla dessa samt kunna anställa 1.500 poliser till och ytterligare ett antal hundra civila måste mer pengar komma från regeringen.

Nu ligger väl inte rikspolischefen Dan Eliasson så där väldigt bra till hos regeringen. Polisen har ju under de senaste åren haft ytterligt svårt att visa resultat, vilket jag tror till stor del beror på att den gigantiska omorganisationen inte har satt sig än. Nu kommer polisen snart att få en ny ledning och det är fullt tänkbart att polisens krav kommer att hörsammas eftersom det är så många problem som polisen faktiskt måste lösa.

Sammantaget tror jag att regeringen får svårt att komma undan dessa krav på kraftiga utgiftsökningar inom dessa områden. Å andra sidan bör det inte vara några problem. Budgetunderskottet i statens finanser minskar, sysselsättningen i landet är den högsta inom EU och ekonomin går bra. Då bör det också finnas möjligheter att ge nödvändiga resurstillskott till sådana områden som ytterst handlar om vår säkerhet och trygghet.

Min dag då? Jo, ännu en dag har gått som har varit snäll och god mot mig. Jag har skottat snö hos kompisen, beställt massage hos Lena Thall och börjat känna av mina små besvär vilket nog leder till att jag inom kort gör ett nytt besök hos kiropraktorn.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.