14 mil på skidor

Jag kom lite sent till starten får jag väl säga. Hann knappt få i mig mackan och kaffet innan loppet startade. Vasaloppet. Första söndagen i mars varje år brukar jag vika åt att se Vasaloppet på TV från start till mål. Jag missade inte många stavtag i år. Det är jag glad för eftersom jag sällan, om ens någon gång, har varit med om att skidlöparna fyllde upp alla fem spåren plus en löpare som körde mellan spåren fram mot mållinjen. Det var alltså sex man i stort sett på linje och segermarginalen efter nio mils åkning blev 0,1 sekunder. Det tycker jag var häftigt. Att Britta Johansson Norberg tog sin första seger i Vasaloppet var förstås också väldigt kul.

Jag vet inte varifrån min lilla fascination för detta långlopp kommer. Och jag vet inte riktigt när jag började titta på TV-sändningarna. Kanske – och förmodligen – från start eftersom pappa Bert var en hängiven motionär och alltid åkte Vasaloppet. Förmodligen satt jag hemma och kikade på TV för att kanske få en skymt av honom. Ett år var också brorsan med och åkte. Varför han gjorde det vet jag fortfarande inte, men jag får väl fråga honom om det vid tillfälle. På den tiden har jag för mig att Vasaloppet inte var nio mil utan något kortare. Dock var det en prestation då som nu att genomföra loppet.

Att jag gillar Vasaloppet kan också bero på att jag alltid tyckt om längre distanser. Men jag har aldrig någonsin lockats av att åka själv. Om jag skulle ge mig på att testa hur det känns att åka nio mil så tar jag hellre nio vändor i milspåret än att fara iväg till Dalarna för att kappas och knuffas med 16.000 andra. Jag inser att den väldiga mängden åkare kan ge lite speciella upplevelser, men det har aldrig varit något för mig. Dock ska man väl aldrig säga aldrig – kanske borde man satsa på att bli den äldste debutanten någonsin.

Vasaloppet är nuförtiden stor affär. Jag har inte en susning om hur mycket anmälningsavgiften är. Men organisationen plockar in mycket pengar. För nu är det inte bara Vasaloppet det handlar om. Det är Tjejvasan, Öppet spår under alla dagar under en vecka samt från i år Nattvasan (där lag om två åkare åker med pannlampa i mörkret). Cykelvasan finns också på sommaren. Det som Vasaloppet och alla andra arrangemang av den typen erbjuder är en fantastisk tillgång för Dalarnas turistnäring.

Efter nio mil mellan Sälen och Mora var det – efter en liten återhämtningspaus – dags för fem mils åkning i skid-VM i Lahti i Finland. Det var också en spännande upplevelse, som faktiskt inte gav någon pallplats till någon norrman. Det var kanske det mest noterbara. Vi har ju vant oss vid att Norge dominerar både på herr- och damsidan. Så därför var det kul att Kanada, Ryssland och arrangörsnationen Finland tog hand om pallen.

14 mils skidåkning i soffan känns faktiskt. Inte för att jag blev slut fysiskt, men nog tappade jag lite av flåset när jag inte rörde mig särskilt mycket trots att det har varit en helt fantastisk dag för uteaktiviteter. De får jag väl ägna mig åt en annan dag, kan jag tro. Det blir ju fint ytterligare ett par dagar.

Ute i stora världen överraskade USA:s president Donald Trump i lördags genom att skicka ut en del så kallade tweets om att hans företrädare hade avlyssnat Trump Tower inför presidentvalet. Som vanligt var anklagelserna helt utan källor utan mer påståenden. Dessa följdes upp i dag med att Vita huset begär hos kongressen att den ska utreda denna påstådda avlyssning i samband med att kongressen undersöker hur ryssarna lagt sig i den amerikanska presidentvalrörelsen. Talespersoner för den tidigare presidenten Barack Obama förnekar Trumps bisarra anklagelser. Uppenbart vill Trump vända fokus från den uppmärksamhet som hans justitieminister fått för sina kontakter med Ryssland; kontakter som han förnekat i senatsförhör i samband med utnämningen.

Slutligen bara några ord om hur vackert det är ute. Att se snökristaller glänsa till i solen eller i gatlampornas sken är så fint. Kristallerna tänds som små lysdioder när man rör på sig och ständigt är det nya som tänds när andra släcks. Undrar om jag ska försöka fånga det på bild någon gång.

Sedan kan ni få något att fundera på. Hur många snöflingor kan det tänkas rymmas på en kvadratmeter med 60 centimeter snö? Svaret på det lär jag aldrig få och det får jag förmodligen vara väldigt glad för eftersom jag inte vill att någon ska ge sig på att försöka räkna dem. Eller snarare beräkna dem.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.