Bra resultat – hittills

I dag blev det ett väldigt sent inlägg. Det blir också av detta skäl väldigt kort. En sammanfattning av dagen börjar med en knapp timme på Friskvårdskompaniet. Det var dessutom en lugn timme eftersom de som brukar vara där på morgonkulan till en ganska stor del tycktes ha tagit sovmorgon. Sedan blev det en god stund på Sunnanås kansli. Jag ska bidra med några texter till den bilaga som ska ges ut inför seriestarten. Så det blir till att fixa det så snart som möjligt.

Kompisarna som varit ute på resa har nu kommit tillbaka och jag åkte ut till flygplatsen för att hämta dem och därefter blev det hela kvällen med Sunnanås styrelse. Årsmötet ska ju snart äga rum och det är en massa saker som ska ordnas till det. Och sedan var dagen slut.

Jag skulle kunna stanna där, men får nog med några ord om valet i Nederländerna. Valresultatet är i och för sig klart, men alla tecken tyder på att valsegern går till det regerande högerliberala partiet VVD med premiärminister Mark Rutte i spetsen. Det extrema och högerpopulistiska partiet med partiledaren Geert Wilders som enda medlem fick inte alls den framgång som det räknat med. Enligt prognoserna hamnar det partiet på cirka 13 procent vilket är lika mycket som ytterligare två partier tycks få.

Jag tycker förstås att det är väldigt glädjande att Geert Wilders parti inte fick flera röster och i nuläget inte ser ut att bli det näst största partiet i landet. Flera bedömare och experter ser nu med tillfredsställelse på resultatet som innebär att populismen trycks tillbaka. Somliga kallar det en anti-Trump-våg.

Må det vara så. Samtidigt är det märkligt att det behövdes en sanslös president i USA för att européerna skulle få upp ögonen för att populismen och extremismen hade sina företrädare här. Det är bra för demokratin och för länderna om dessa strömningar inte blir för starka.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.